Gemeente 's-Hertogenbosch

03-06-2010
Ontspoorde zorg vergt aanpak!!

Logo huiselijkgeweld 15 juni: Internationale Dag Bestrijding Ouderenmishandeling.

Een vrouw die haar dementerende echtgenoot aan de stoel vastbindt als zij boodschappen gaat doen, omdat hij anders gaat "dwalen". Een dochter die haar chronisch zieke moeder verzorgt, maar door de combinatie van haar parttime baan en haar gezin zo moe is, dat zij haar moeder alleen nog maar afsnauwt en uitscheldt.

Van de ruim 1 miljoen mensen, die langdurig en intensief zorgen voor een dierbare voelen zich 450 duizend ernstig belast. Ze krijgen daar zelf gezondheidsklachten van of voelen zich zo emotioneel aangedaan dat ze soms niet meer weten wat ze doen of moeten doen; uit onkunde, onmacht of overbelasting.

Als de zorg `ontspoort' is er geen sprake van een dader en een slachtoffer; vaak lijden alle betrokkenen onder de situatie. Van 1 op de 3 mantelzorgers van dementerende ouderen is bekend dat zij wel eens "over de grens" zijn gegaan.

Daarnaast komt helaas te vaak bewuste mishandeling, seksueel misbruik en financiële uitbuiting voor. Op ouderenmishandeling rust nog steeds een taboe, het blijft iets verborgens. Voor buitenstaanders is het vaak zo moeilijk vast te stellen en slachtoffers zelf zullen uit schaamte of uit angst voor de gevolgen niet snel met hun verhaal naar buiten treden. Het gaat echter om een groter wordend maatschappelijk probleem gezien het groeiende aantal ouderen met name in relatie tot het aantal mantelzorgers.

15 juni is het de internationale dag tegen Ouderenmishandeling n het hele land wordt er aandacht aan dit probleem besteed. Op diverse plaatsen zal er een voorlichtingsbijeenkomst plaatsvinden met als thema "ontspoorde zorg".

In Noord-Brabant kunt u elke dag bij het Steunpunt Huiselijk Geweld terecht voor informatie en advies of een melding over ouderenmishandeling en ontspoorde zorg.

Het Steunpunt Huiselijk Geweld is te bereiken op 0900 126 26 26.

Vanaf 15 juni kunt u de nieuwe factsheet ontspoorde zorg downloaden op www.huiselijkgeweldbrabant.nl
Op deze website vindt u tevens alle informatie over de Steunpunten Huiselijk Geweld en de aanpak van huiselijk geweld en ouderenmishandeling in Noord-Brabant.