Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

NWO presenteert: Spinoza te Paard

Paniek: medische hypes

4 juni 2010

NWO-Spinozawinnaar Frits Rosendaal spreekt bij Spinoza te Paard

De Mexicaanse griep greep wereldwijd om zich heen, half Nederland werd gevaccineerd en we moesten massaal onze handen ontsmetten. Maar was dit ook nodig? Hoogleraar Klinische Epidemiologie Frits Rosendaal onderzoekt op 15 juni tijdens Spinoza te Paard hoe feiten en emotie elkaar verdringen als het om onze gezondheid gaat.

Medische hypes, de media staan er bol van: kanker door mobiele telefoons, bijwerkingen van geneesmiddelen, trombose door vliegreizen. Maar hoe zit het met de medische feiten waar deze hypes op gebaseerd zijn? Spinozawinnaar Frits Rosendaal maakt duidelijk hoe deze hypes ontstaan en wie daar belang bij heeft.

Frits Rosendaal is hoogleraar Klinische Epidemiologie aan de Universiteit Leiden. Hij ontving in 2002 een Spinozapremie van NWO voor zijn onderzoek naar trombose. De premie is de grootste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap.

Anti-hype
Onderzoeksjournalist Jair Stein van de VPRO laat zien hoe anti-hypes worden ingezet om medische feiten te ondergraven. Waarom wordt met opzet onrust gecreëerd? Jair Stein opent onze ogen aan de hand van fragmenten uit zijn radioprogramma over de relatie tussen antidepressiva en zelfmoord bij kinderen.

Spinoza te Paard
NWO organiseert samen met Paard van Troje, NRC Next en het Rathenau Instituut op de derde dinsdag van de maand Spinoza te Paard. Onder het motto Ongehoorde Kennis verkennen winnaars van de NWO-Spinozapremie in het Haagse poppodium Paard van Troje de grenzen van de wetenschap. Tijdens de avonden laten wetenschappelijke toppers de fascinerende kanten van hun vakgebied zien. Het publiek speelt hierbij een belangrijke rol, want voor discussie en prangende vragen is alle ruimte.

Details


* Datum: 15 juni 2010

* Locatie: Paard van Troje, Prinsegracht 12, Den Haag
* Tijd: 20.00 - 21.30 uur, zaal open 19.00 uur
* Prijs: EUR8,50

Over NWO
NWO is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.

..............................

Meer informatie en aanmelding bij:


* NWO, afdeling Voorlichting en Communicatie
* t: +31 (0)70 344 07 13

* Of kijk op http://www.nwo.nl/spinozatepaard