Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Juni 2010

Amsterdam | 15 juni | bijeenkomst

Een kwestie van vertrouwen. Onzekerheid in samenleving en wetenschap.

Hoe wek je nog vertrouwen in een netwerkmaatschappij waar de waarheid niet langer exclusief in handen is van deskundigen? Populisten vinden dat de gewone burger niet onderdoet voor de specialist. André Krouwel en Kees Schuyt spreken dinsdag 15 juni in De Rode Hoed over het wekken van vertrouwen en de rol van wetenschap in een netwerkmaatschappij.

Waarheid, gezondheid en rechtvaardigheid waren het exclusieve terrein van wetenschap, gezondheidszorg en rechterlijke macht. In de huidige netwerkmaatschappij bemoeit iedereen zich hiermee.

Populisten vinden dat de gewone burger niet onderdoet voor de specialist op deze terreinen. Mensen willen zekerheden van specialisten en accepteren van hen geen fouten. Wetenschappers bieden echter geen zekerheden en brengen nauwkeurig de onzekerheden rond uitspraken in kaart. Vertrouwen moet niet met waarheden gewekt worden, maar met (on)waarschijnlijkheden.

Over de sprekers
André Krouwel is politicoloog aan de VU en bedenker van het Kieskompas. Kees Schuyt is emeritus hoogleraar Sociologie aan de UvA. Met een column van Elma Drayer, columniste Trouw.
Gespreksleider: Marcel ten Hooven, journalist en politiek analist.

Waar en wanneer?


Datum: 15 juni
Tijd: 20.00 uur

Plaats: Amsterdam | De Rode Hoed | Keizersgracht 102 Toegang: ¤ 5 | Leden Vereniging VU-Windesheim ¤ 2,50, studenten gratis

Informatie/reserveren
Reserveren via internet: www.vuconnected.nl