Technische Universiteit Delft

Delftse studenten maken step met luchtaandrijving

Op dinsdag 15 juni 2010 nemen vijftig teams van eerstejaarsstudenten Werktuigbouwkunde van de TU Delft het tegen elkaar op in de finale van de jaarlijkse Ontwerpwedstrijd. Dit jaar bouwen de studenten een inklapbare step met luchtaandrijving. Met een persluchtfles van vijf liter moet deze 'airped' vervolgens zo snel en zo ver mogelijk rijden.

Inklapbaar

De opdracht voor de jaarlijkse Ontwerpwedstrijd voor eerstejaarsstudenten Werktuigbouwkunde luidde deze keer: ontwerp, maak en test een step met (pers)luchtaandrijving die ook nog inklapbaar moet zijn (zie ook www.airped.nl).

Op dinsdag 15 juni vindt de finale van de wedstrijd plaats. Het team met de snelste tijd tijdens de 30 meter sprint en het team dat de langste afstand aflegt met bestuurder, wint.

Studiepunten

De Ontwerpwedstrijd voor eerstejaarsstudenten Werktuigbouwkunde maakt deel uit van het reguliere onderwijsprogramma. Voor studenten is het een enthousiasmerende oefening in het vertalen van een technisch concept naar de praktijk. Naast studiepunten kunnen de studenten met hun airped overigens ook geldprijzen verdienen, gesponsord door het bedrijfsleven.

Vorige edities

De Ontwerpwedstrijd vindt dit jaar al voor de veertiende keer plaats. De afgelopen jaren bouwden de studenten onder meer een 'gekkomaat', die studenten tot een soort Spiderman maakte, een 'strafschoprobot' die het opnam tegen oud-voetballer John de Wolf en een mechanische dartswerper, die het talent van Raymond van Barneveld ter discussie stelde.

De Ontwerpwedstrijd wordt georganiseerd door de studierichting Werktuigbouwkunde in samenwerking met Gezelschap Leeghwater, de studievereniging van Werktuigbouwkunde.

De wedstrijddag begint dinsdag 15 juni om 09.00 uur aan het Mekelpark, vóór het gebouw van de faculteit 3mE van de TU Delft. De finale is om 16.00 uur en wordt gevolgd door de prijsuitreiking.