Gemeente Anna Paulowna

15 juni: Internationale Dag Bestrijding Ouderenmishandeling


Ontspoorde zorg vergt aanpak

In het hele land wordt op dinsdag 15 juni aandacht besteedt aan de Internationale Dag tegen Oudermishandeling. Op diverse plaatsen in het land zijn er voorlichtingsbijeenkomsten met als thema âOntspoorde zorgâ. Zo ook in de Kop van Noord-Holland. Het Steunpunt Huiselijk Geweld Kop van Noord-Holland organiseert in Schagen een voorlichting over de aanpak van ontspoorde zorg en ouderenmishandeling.

Meldingen

Het afgelopen jaar is binnen het Steunpunt al veel aandacht geweest voor ouderenmishandeling. Toch heeft het niet geresulteerd in meer meldingen ouderenmishandeling bij het Steunpunt. In de Kop van Noord-Holland hebben naar schatting 2.544 ouderen te maken met een vorm van ouderenmishandeling en slechts negen kwamen in 2009 bij het Steunpunt terecht voor hulp. Op ouderenmishandeling rust nog steeds een taboe.

Waar en wanneer

De voorlichtingsbijeenkomst over dit probleem staat gepland op dinsdag 15 juni in het Slothotel Igesz in Schagen van 14.00 tot 17.00 uur. Inloop vanaf 13.45 uur. Tijdens deze voorlichtingsbijeenkomst vertelt Marianne Reij van Primo Noord-Holland over
ouderenmishandeling/ontspoorde zorg. Wat is het, hoe vaak komt het voor, wat zijn risicofactoren wat zijn signalen, waar moet ik heen met mijn signalen? U krijgt informatie over de meldcode en het Noord-Hollandse protocol Ouderenmishandeling.

Â

Aanmelden
Aanmelden voor de bijeenkomst kan bij sjuckenack@ggdhollandsnoorden.nl.

Â
Achtergrondinformatie
Ruim een miljoen mensen zorgen langdurig en intensief voor een dierbare. 450 duizend van hen voelen zich ernstig belast. Ze krijgen gezondheidsklachten of voelen zich emotioneel zo aangedaan dat ze soms niet meer weten wat ze doen of moeten doen. Het zorgen groeit ze boven het hoofd. Dan is er sprake van ontspoorde zorg. Mantelzorgers doen dit niet uit moedwil, maar uit onkunde, onmacht of overbelasting. Ontspoorde zorg kan zich uiten in verwaarlozing, onnodige beperking van de oudere of zelfs in agressief gedrag.

Over de grens
Als de zorg âontspoortâ, is er geen sprake van een dader en een slachtoffer. Vaak lijden alle betrokkenen onder de situatie. De druk op de mantelzorger kan enorm groot zijn. Van een op de drie mantelzorgers van dementerende ouderen is bekend dat zij wel eens âover de grensâ zijn gegaan. Om te voorkomen dat de zorg uit de hand loopt, is ondersteuning noodzakelijk. Â

Â

Schaamte en angst
Ouderenmishandeling blijft vaak verborgen. Voor buitenstaanders is het vaak moeilijk vast te stellen en slachtoffers zelf zullen uit schaamte of uit angst voor de gevolgen niet snel met hun verhaal naar buiten treden. Het gaat echter om een maatschappelijk probleem. En dat probleem kan in de toekomst groter worden met meer oudere ouderen, minder verzorgenden en een groter beroep op de steeds kleiner wordende groep mantelzorgers.

Meer informatie GGD:

www.ggdhollandsnoorden.nl