Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost



---

Ben jij 'media(eigen)wijs'?

14 juni 2010

Namens de Stichting Discussiëren Kun Je Leren nodigen wij u hierbij van harte uit voor de Amsterdamse Debatbattle die op dinsdag 15 juni 2010 voor de derde keer wordt gehouden in TrouwAmsterdam.

Ben jij 'media(eigen)wijs'? Dat is de vraag die wordt beantwoord door leerlingen van verschillende Amsterdamse scholen. Zij strijden op dinsdag 15 juni om de titel: 'Debatheld 2010' tijdens de 3e Amsterdamse Debatbattle in TrouwAmsterdam.

De Debatbattle is de finale van het lesprogramma Discussiëren Kun Je Leren voor 240 leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool en de eerste klas van het voortgezet onderwijs. 24 talenten zijn door hun eigen klas geselecteerd om hun school te vertegenwoordigen tijdens de Debatbattle. In een afvalrace wordt beslist wie de uiteindelijke winnaar wordt en zich 'Debatheld 2010' mag noemen.

Een professionele jury, bestaande uit onder andere Tarik Yousif (presentator), actrice Nadja Hüpscher, Horace Cohen (Villa Life) en Terence Schreurs (Nickelodeon), beoordeelt de kandidaten onder meer op spreek- en luistervaardigheid, sociale vaardigheden en feitenkennis. Zij bepalen uiteindelijk wie de Debatheld wordt. Tevens zullen Diggy Dex, Dreamteam en Ill Skill Squad (met o.a. Jakob van So You Think You Can Dance) een optreden verzorgen.

U kunt zich aanmelden via info@discussierenkunjeleren.nl.

Presenatie: Vivienne van den Assem (Wie wordt Kruimeltje) Debatleider: Ewout Genemans (Willem Wever)

Programma:

12.00 - 12.15 uur: Inloop
12.15 uur: Opening Debatbattle
12.30 uur: Start ronde één 'Kinderen kunnen niet goed omgaan met het internet'. Met een Lagerhuisdiscussie met het publiek over 'Het is dom om je foto op internet te zetten" en 'Het internet is slecht voor je sociale vaardigheden.'
13.10 uur: Start ronde twee 'De media moet minder aandacht besteden aan steeds terugkerende problemen in ons land'
14.00 - 14. 15 uur: Pauze
14.20 - 14.45 uur: Finale debat 'De media moet ervoor zorgen dat de politie weer een autoriteit wordt.'

Locatie

TrouwAmsterdam
Wibautstraat 131
1091 GL Amsterdam
Tel. (020) 463 7788

Wat is Discussiëren Kun Je Leren?

Een meningsverschil hoeft niet altijd te worden uitgevochten op het schoolplein. Met het lesprogramma 'Discussiëren kun je leren' (DKJL), leren kinderen dat je door middel van discussie openlijk kunt praten over zaken als opvoeding, regels, seksualiteit, religiositeit, burgerschap en normen en waarden.

Over het algemeen wordt op scholen nauwelijks tijd of aandacht besteed aan leren discussiëren. Vaak heeft dat te maken met het feit dat leerlingen van huis uit niet gewend zijn te discussiëren en discussies en meningsverschillen al snel leiden tot polarisatie en ruzie.

Om meer scholen bekend te maken met deze aanpak heeft de Stichting Discussiëren Kun Je Leren een lesprogramma ontwikkeld. Het programma stimuleert de ontwikkeling van communicatieve vaardigheden, de mondelinge taalvaardigheid, het draagt bij aan burgerschap en zorgt ervoor dat leerlingen socialer en toleranter worden ten opzichte van elkaar.

Onderzoek wijst uit dat kinderen dankzij DKJL: beter luisteren, beter nadenken voordat ze reageren, meer zelfvertrouwen hebben en zich meer betrokken voelen bij de maatschappij. Leerlingen die les hebben gekregen in discussiëren zijn bovendien van mening dat 'je het ook op een andere manier kunt oplossen in plaats te gaan vechten'. Inmiddels zijn 40 docenten getraind in het werken met het lespakket en zijn minidebatten georganiseerd in stadsdeel Osdorp en Westerpark. Scholen kregen voorafgaand aan deze 'battles' masterclasses discussiëren aangeboden door stichting DKJL.

'Discussiëren kun je leren' speelt in op de actualiteit. Dit leidt tot een grote maatschappelijke betrokkenheid onder leerlingen. De Debatbattle zal dan ook worden vertegenwoordigd door het mediawijze échte kind dat, zoals iedereen, soms worstelt met de hedendaagse problematiek als het hangjongerenprobleem, comazuipen en de meest controversiële uitspraken van Wilders.

Meer weten? Voor vragen kunt u contact opnemen met Chantal Deken 06 5138 6853. Meer informatie is te vinden op
www.discussierenkunjeleren.nl.

Discussiëren Kun Je Leren en de Debatbattle worden mede mogelijk gemaakt door Stichting Democratie en Media, Forum voor Democratische Ontwikkeling, stadsdeel West, stadsdeel Nieuw West en stadsdeel Oost van de Gemeente Amsterdam.

Download

Flyer

---