Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

14 juni 2010

Opmerkelijk Fries paard gaat met pensioen

Mogelijk startte de Friese hengst Oebele zijn werkende leven voor een bierwagen. Zeker is dat bierbrouwer Heineken het dier schonk aan de Koninklijke stallen, waar hij een van de eerste Friezen was. In die dagen liep de nu 23-jarige Oebele voor de Glazen Koets en de Gouden Koets en bracht hij op woensdag ambassadeurs naar de Koningin. Toen Oebele in 1997 door problemen aan zijn hoeven geen koetsen meer kon trekken, werd hij overgedragen aan de Universiteitskliniek voor Paarden (UKP) van de faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht. Na 13 jaar trouwe dienst mag Oebele nu gaan genieten van een rustige oude dag. Op dinsdag 15 juni verhuist hij naar het nationaal rusthuis voor oude paarden, De Paardenkamp in Soest.

In 2000 hielpen de hoefsmeden van de UKP Oebele met behulp van de nieuwste hoefijzertechnieken letterlijk en figuurlijk weer 'op de been'. Hierdoor kon hij niet alleen veel beter lopen, maar bleek hij zelfs weer in staat een koets te trekken. Als 'onderwijspaard' onderscheidde Oebele zich, behalve door zijn slechte hoeven, vooral door zijn goede karakter. Het was volgens medewerkers en studenten een paard waar je alles mee kon doen en dat nergens van schrok. Niet alleen bij onderwijs maar ook bij bijvoorbeeld brandoefeningen, met veel rook en lawaai, werd daar dankbaar gebruik van gemaakt.

Grijs hoofd
Een decennium lang was Oebele voor de leden van de Veterinaire Rijvereniging voor Studenten "Solleysel" het eerste paard waarop ze mochten (leren) rijden. Vanwege deze bijzondere band organiseerde Solleysel maandag 14 juni, één dag voor Oebeles vertrek, een afscheidsmoment, waarop velen uit de faculteit nog één keer zijn inmiddels grijze hoofd een laatste aai konden geven.

Naar het rusthuis
Op De Paardenkamp kan Oebele na een opmerkelijke carrière samen met andere bejaarde paarden van zijn welverdiende pensioen genieten. Het enige wat hij nog zal hoeven te doen, is lekker in de wei lopen en zich laten verzorgen door vakkundige medewerkers. De Paardenkamp bestaat ruim 48 jaar en in totaal hebben meer dan 462 paarden en pony's er van een rustige oude dag kunnen genieten, waaronder het oudste paard in Nederland ooit.

Paardenvoeten
Om Oebele goed op zijn hoeven te kunnen laten lopen, bieden de padmaterialen van Vettec uitkomst. Vettec levert hoogwaardige en innovatieve hoefmaterialen. Door de hoeven tot aan het hoefijzer op te vullen met Equi-Pak, worden hoeven en hoefbeen zo ondersteund dat de druk van de hoefwanden afneemt. Hierdoor loopt Oebele zonder problemen 8 tot 10 weken voordat hij nieuw beslag nodig heeft. Vettec biedt aan om Oebele de rest van zijn leven met Equi-Pak te sponsoren.

Universiteitskliniek voor Paarden
De Universiteitskliniek voor Paarden (UKP) is onderdeel van het academisch dierenziekenhuis van de faculteit Diergeneeskunde, de enige plaats in Nederland waar dierenartsen worden opgeleid. De UKP biedt specialistische zorg aan paarden en paardachtigen (pony's, zebra's en ezels) die door hun lokale dierenarts worden verwezen. Jaarlijks zijn er ruim 3000 consulten in de kliniek en 4500 op locatie. De UKP heeft specialisten in huis op het gebied van de Voortplanting, Inwendige Ziekten, Chirurgie, Orthopedie en Anesthesiologie, beschikt over drie operatiekamers, een uitgebreide diagnostische beeldvorming en tal van andere faciliteiten die aan de laatste stand van de wetenschap voldoen.

Foto
Hoefsmid Jan de Zwaan van de Universiteit Utrecht met Oebele. Foto: Faculteit Diergeneeskunde.




Universiteit Utrecht