Rijksoverheid


Wederzijdse erkenning onderwijssysteem tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen

Nieuwsbericht | 15-06-2010

In de grensregio van Nederland met de deelstaat Duitse Noordrijn-Westfalen zijn de grensoverschrijdende knelpunten op het gebied van onderwijs aangepakt. Deze afspraken zijn vastgelegd in een gezamenlijke overeenkomst die ondertekend is door staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) en haar Duitse collega staatssecretaris van Onderwijs in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Door deze gemeenschappelijke verklaring hebben scholieren die verhuizen van Nederland naar Noordrijn-Westfalen en andersom geen problemen meer bij het wisselen van schoolsysteem. Hierdoor wordt in deze regio ook de aansluiting bij vervolgonderwijs in het buurland makkelijker. Nu deze belangrijke stap gezet is, wordt gewerkt aan oplossen van het knelpunt rond de erkenning van mbo-diploma's.

"Deze wederzijdse samenwerking biedt enorm veel voordelen. Ook al hebben we een Europese Unie, toch zijn de grenzen, door de verschillen in regelgeving tussen landen, vaak nog prominent aanwezig. Deze overeenkomst neemt gelukkig weer een aantal knelpunten weg," aldus Van Bijsterveldt

Al meer dan 50 jaar wordt gewerkt aan het verbeteren van de grensoverschrijdende samenwerking (GROS-verband) tussen Nederland, België en Duitsland, op gebieden als onderwijs, openbaar vervoer en criminaliteit.