Gemeente Voorschoten

voorschoten

Overlast van rupsen in Voorschoten

rupsen.jpg Het Uitvoerend Bedrijf van de gemeente krijgt op dit moment veel vragen en meldingen van inwoners over rupsen die voor overlast zorgen. Momenteel zijn er drie soorten rupsen actief, waarvan de spinselmot het meest onschuldige is, maar de Bastaardsatijnrups en de Eikenprocessierups ernstige lichamelijke klachten kunnen veroorzaken. Deze laatste twee soorten worden door de gemeente dan ook actief bestreden.

Spinselmot
Een beestje dat momenteel actief is in bomen en struiken, is de rups van de Spinselmot. De rupsen vreten aan het blad van bomen en struiken en laten spinsel achter. Vanaf half/eind juni gaan de rupsen zich verpoppen en is de 'overlast' voorbij. Deze rups is niet schadelijk voor de gezondheid. De gemeente ziet daarom geen aanleiding om in te grijpen in dit kortdurende natuurverschijnsel.

Bastaardsatijnrups
De Bastaardsatijnrups komt vooral voor op struikgewassen en is actief van het voorjaar tot eind juli. Het beestje is te herkennen aan een donkerbruine kleur en zijn lange geelbruine haren. Daarnaast heeft het kortere zwarte brandharen met weerhaakjes.Voelt de rups zich bedreigd, dan stoot hij deze brandharen af. Aanraking met de huid kan roodheid, bultjes, blaasjes of een zwelling veroorzaken, al dan niet in combinatie met jeuk. De gezondheidsklachten verdwijnen over het algemeen spontaan binnen enkele dagen of weken. Bij aanraking van de brandharen met het oog, of bij aanhoudende klachten, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Eikenprocessierups
De eikenprocessierups komt vooral voor in zomereiken langs lanen, erfbeplantingen en in bosrijke omgevingen. Hij is actief van het voorjaar tot eind augustus. De rups is aanvankelijk oranjeachtig gekleurd. De kleur van de rupsen verandert later in een grijsgrauw met lichtgekleurde zijden. Evenals bij de Bastaardsatijnrups kunnen de brandharen van de Eikenprocessierups lichamelijke klachten veroorzaken.

Signalering en meer informatie
Bij signalering van de Bastaardsatijnrups of de Eikenprocessierups kunt u contact opnemen met het Servicepunt van het Uitvoerend Bedrijf via het gratis nummer (0800) 235 8248. Voor meer gezondheidsinformatie kunt u terecht bij het cluster Milieu, Hygiëne en Gezondheid van de GGD Hollands Midden, te bereiken op telefoonnummer (071) 5 163 381 of per e-mail: mhg@ggdhm.nl.

* 15 juni 2010