Algemene Rekenkamer

Afspraken over verantwoording hulp aan Haïti

GEZAMENLIJK PERSBERICHT

Persbericht | 15-06-2010

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben een beheersplan opgesteld over hoe de hulpinzet in het in januari 2010 door een aardbeving ernstig getroffen Haïti zal worden verantwoord. Dit beheersplan is inmiddels goedgekeurd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De dag na de nationale tv-inzamelingsactie gaf de Algemene Rekenkamer aan de SHO mee te willen denken over de wijze waarop zij zich verantwoordt over de inzet van de hulpmiddelen en de daarmee bereikte resultaten in Haïti.

Het overleg dat de SHO met de Algemene Rekenkamer en het Ministerie van Buitenlandse Zaken de afgelopen periode heeft gehad over de wijze van invulling van deze verantwoording is vrijdag 11 juni j.l. afgerond. Het beheersplan biedt volgens partijen een goede basis om de verantwoording aan het publiek over de besteding van hulpgeld voor de slachtoffers in Haïti op een correcte wijze te laten verlopen.

In tegenstelling tot bij de Tsunami-ramp wordt nu verantwoording afgelegd via de jaarrekening van de deelnemende organisaties. Ook zijn de apparaatskosten beter gespecificeerd en wordt een Risk Register bijgehouden, hetgeen een stap voorwaarts is voor de verbetering van de risicobeheersing. De Algemene Rekenkamer vindt dit een verbetering in de opzet van de beheersmaatregelen. De Algemene Rekenkamer en de SHO blijven in overleg voor wat betreft de verantwoording. De SHO zal het gebruik van eenduidige indicatoren onderzoeken.

De SHO zal periodiek aan de Nederlandse samenleving en het Ministerie van Buitenlandse Zaken een verslag uitbrengen over de vorderingen van de hulpverlening in Haïti en de inzet van middelen daarvoor. Het ministerie informeert de Tweede Kamer over de geboekte voortgang. De Algemene Rekenkamer zal het proces van verantwoording over deze hulpinzet kritisch blijven volgen en daarover, na consultatie van SHO, een oordeel geven voor de Tweede Kamer en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze periodieke rapportages, die de Algemene Rekenkamer openbaar zal maken, passen in de versterkte aandacht voor transparantie over internationale hulp. Deze gerichte aandacht is gestoeld op de strategie 2010-2015 van de Algemene Rekenkamer. Daarin heeft Ontwikkelingssamenwerking nadrukkelijk een plek gekregen.