Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Subsidie voor innovatieve projecten in zeehavens

Nieuwsbericht | 15-06-2010

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat stelt 4,2 miljoen euro subsidie beschikbaar voor innovatieve projecten die bijdragen aan de duurzaamheid van de Nederlandse zeehavens. Het Subsidieprogramma ZeehavenInnovatieproject (ZIP) voor duurzaamheid is vandaag in de Staatscourant gepubliceerd.

Volgens verwachting groeit de komende jaren de goederenstroom van en naar de zeehavens. Dit zal een verdergaand beslag op de fysieke en milieuruimte tot gevolg hebben, zeker als er niet meer wordt gedaan aan het innoveren van zeehavens. In de Beleidsbrief Duurzame Zeehavens (2008) spreekt het kabinet de ambitie uit deze groei te faciliteren, mits de Nederlandse zeehavens verder verduurzamen. Omdat innovaties op een aantal thema's in de zeehavens nog onvoldoende tot stand komen is in de Beleidsbrief het subsidieprogramma aangekondigd met als doel bij te dragen aan gedragsverandering die leidt tot het gebruik van innovaties op gebied van duurzame zeehavenactiviteiten.

Projecten die in aanmerking komen moeten bijdragen aan de verduurzaming op geluid, emissies, ruimtegebruik en waterkwaliteit van de Nederlandse zeehavens De projecten moeten nieuw zijn in hun toepassing in de zeehavens. Het project moet raakvlakken hebben met intermodaal transport, shortseashipping, spoorvervoer of vervoer per binnenvaartschip. De aanvrager moet huidig of toekomstig beheerder van de resulterende infrastructuur worden. Projecten kunnen maximaal 2,5 miljoen euro subsidie vragen.

Projecten dienen plaats te vinden in de zeehavens in het Rijn- en Maasmondgebied (Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Dordrecht, Moerdijk en Scheveningen), het Noordzeekanaalgebied (Amsterdam, Zaanstad, Beverwijk en Velsen), het Scheldebekken (Vlissingen en Terneuzen) en/of de noordelijke zeehavens(Delfzijl/Eemshaven, Harlingen en Den Helder).
De subsidieregeling is gebaseerd op de in juli 2009 gepubliceerde Kaderregeling subsidies duurzaamheid Verkeer en Waterstaat.

Meer informatie


* aanvraagformulier ZIP15-06-2010 | PDF-document, 242 kB
* kaderregeling subsidies duurzaamheid15-06-2010 | PDF-document, 2800 kB

* Verordening EU800200815-06-2010 | PDF-document, 242 kB
Zie het origineel