Gemeente Binnenmaas

Nominaties Proeverij 2010 bekend

Vorige week zijn de genomineerde kunstenaars voor de komende Proeverij van de gemeente Binnenmaas bekend geworden. Het zijn Ingrid van der Kamp uit Mijnsheerenland (schilderijen), Maatje van Eck uit Oud Beijerland (fotografie en film) en Marieke Verkerke uit Blaaksedijk (schilderijen).

Schilderij Ingrid van der Kamp
Fotografiek Maatje van Eck Schilderij Marieke Verkerke

Ingrid van der Kamp Maatje van Eck Marieke Verkerke

Open Atelier Dagen

De gemeente Binnenmaas is al een tiental jaren nauw verbonden met de Open Atelier Dagen van de Stichting Open Atelier. Ieder jaar nomineert de gemeente tijdens de atelierroute een drietal kunstenaars, die op het kunst en cultuurfeest De Proeverij, een half jaar later, strijden om de eer. Van de winnaar wordt een werk aangekocht dat deel uit gaat maken van de Collectie Binnenmaas.

Nominatiecommissie

Dit voorjaar is er een nominatiecommissie gevormd, bestaande uit Wim Bauer (kunstenaar en dichter uit Dordrecht), Theo Dongelmans (lid van de kunstcommissie Binnenmaas uit Mijnsheerenland), Bert Tuk (directeur CSG De Waard uit Oud-Beijerland) en Ed Lafeber (wethouder van gemeente Binnenmaas uit Mijnsheerenland). De leden zijn allen goed op de hoogte van de kunstwereld en hebben vanuit persoonlijke interesse en deskundigheid zitting genomen in de commissie.
Deze nominatiecommissie heeft tijdens de Open Atelier Dagen 2010 op 29 en 30 mei alle ateliers bezocht, met de kunstenaars gesproken en natuurlijk het werk bekeken. Op basis van deze bezoeken heeft de commissie een weloverwogen keuze gemaakt.

De Proeverij 2010

Zoals vele voorgaande jaren vindt aan het einde van het jaar De Proeverij plaats in het gemeentehuis van Binnenmaas in Maasdam. De drie genomineerde kunstenaars maken dan kans om door de bezoekers van het feest te worden gekozen tot winnaar. Afgezien van de eer, bestaat de prijs uit aankoop van een werk van de winnende kunstenaar, dat daarmee ook deel gaat uitmaken van de Collectie Binnenmaas.

Uit het juryrapport

Ingrid van der Kamp scoorde hoge ogen bij de gehele nominatiecommissie en werd unaniem voorgedragen. De eenvoud en puurheid van het veelvuldig door haar gebruikte wit en de met houtskool uitgewerkte figuren leveren treffend en vaak vertederend werk op. De gelaagdheid van de witte tonen laten zien dat wit ook kleurrijk kan zijn. De op de werken gebruikte korte teksten prikkelen de toeschouwer en zetten aan tot denken en fantaseren.

De indrukwekkende installaties waarbij Maatje van Eck uit Oud-Beijerland gebruik maakt van fotografie en licht worden als zeer boeiend gezien. In haar werk verwijst Van Eck naar landschappelijke themas. Hierin is de combinatie van tekst en muziek vaak alleszeggend. De prachtige film Deftige oude dames, met in de hoofdrol een aantal indrukwekkende oude bomen langs de provinciale weg, is hiervan een prachtig voorbeeld.

Over de indrukwekkende schilderijen van Marieke Verkerke uit Blaaksedijk zegt de nominatiecommissie het volgende: realisme en verbeelding versmelten op meeslepende wijze in een plezierig palet van kleuren. De liefdevolle uitwerking van haar thematiek ontroert, daarnaast levert de zorgvuldig uitgevoerde gemengde techniek een bijdrage aan de figuratie en verklapt hiermee de gedrevenheid van de kunstenares.