Gemeente Roermond

Goed resultaat jaarrekening 2009 ondanks economische crisis

Maandag 14 juni presenteerde wethouder Moussaoui van Financiën de Jaarrekening 2009. Roermond sloot deze jaarrekening af met een positief saldo van 1 miljoen euro. Dus ondanks de economische crisis ging de Gemeente Roermond in 2009 slagvaardig en verantwoord met haar financiën om. Zo toonde de wethouder zich verheugd dat de lokale lastendruk (Onroerende Zaak Belasting, Riool- en Afvalstoffenheffing) ook in 2009 tot de laagste in Limburg behoorde. Daarnaast nam de werkloosheid in Roermond af, terwijl deze landelijk en provinciaal steeg.

Roermond werd oktober jl. uitgeroepen tot Beste Binnenstad 2009-2011 in de categorie middelgrote steden. Grote evenementen zoals de Sjtasie Festasie, Santa Fé, het Solar Festival, de Eneco Tour, het Tros Muziekfeest en Roermond Waterstad geven de stad steeds meer naamsbekendheid. In 2009 is bovendien de bouw van nieuwe visitekaartjes in gang gezet zoals het Cuypershuis, het Historiehuis en de ECI Cultuurfabriek. Ook in de wijken wordt volop gebouwd. Er werd een start gemaakt met de Brede Maatschappelijke Voorzieningen Martin Giessen, Kemp-Kitskensberg en Herten. Daarnaast zijn in het afgelopen jaar 700 nieuwbouwwoningen gerealiseerd. Roermond maakt ook haar naam als groene stad meer dan waar; met 42 m2 groen per inwoner is de streefnorm ruimschoots gehaald.

De aanpak van veiligheid noopt tot samenwerking. De stuurgroep Veilig (met daarin gemeente, politie en Openbaar Ministerie) heeft een programmamanager aangetrokken die de uitvoering coördineert. De cijfers over 2009 vertonen op een groot aantal delicten een positieve trend. Er wordt geïnvesteerd in wijkgericht werken, vooral in de Donderberg, het Roermondse Veld en de Kemp. Op het gebied van de bereikbaarheid is het Mobiliteitsplan 2020 en de visie Singelring vastgesteld. De A73 is volledig opengesteld en de parkeergarage Kazerneplein werd geopend. Samen met de regio werd gestart met het maken van plannen voor de N280-West.

De Gemeente Roermond streeft naar excellente dienstverlening voor haar inwoners en bedrijven. Vanaf mei 2009 is de digitale dienstverlening van de gemeente operationeel. Klanten worden binnen het kwartier geholpen en bouwvergunningen binnen de normtijden verleend. Wethouder Moussaoui: Ondanks al deze ontwikkelingen wordt het er vanwege bezuinigingen niet makkelijker op, maar ook in de toekomst zullen wij als gemeente vooruitstrevend blijven handelen en een solide beleid voeren.

Eerste publicatiedatum: 15-06-2010 Bijgewerkt: 15-06-2010