Gemeente Tiel


Esdoorn vergiftigd

Een esdoorn in het openbaar groen aan de Vurenlaan is vergiftigd. De boom stond in de zomer van 2008 nog goed in blad en was toen nog gezond. In 2009 is de boom plotseling gaan aftakelen, in 2010 is dit proces versneld verder gegaan. De boom is niet meer te redden. De boom vertegenwoordigde een waarde van ca. 5.500,- euro. De gemeente heeft aangifte gedaan.

Bij nadere inspectie van de esdoorn, bleek dat in de stamvoet van deze boom een gat is geboord. Hierin is waarschijnlijk een chemisch middel gegoten. De boom vertoonde aan de zijde waar het gat is geboord het eerste de vergiftigingsverschijnselen. Op dit moment is de boom zover afgestorven dat deze moet worden gekapt.

Het is jammer dat mensen bomen vergiftigen. Bomen zijn van waarde voor het stadsschoon, de natuur en het milieu. Bovendien dragen bomen bij aan het groene karakter van de stad. Wat betreft de natuur zijn ze van belang voor behoud en ontwikkeling van schimmels, mossen, insecten, vogels, vleermuizen enz. In het stedelijke gebied is vooral de zuiverende invloed van bomen op de lucht en de gehele positieve invloed op het stadsklimaat van groot belang.