Rijksoverheid


Johannes Vermeer Prijs 2010 naar Alex van Warmerdam

Nieuwsbericht | 15-06-2010

De Johannes Vermeer Prijs 2010 wordt door staatssecretaris Marja van Bijsterveldt toegekend aan Alex van Warmerdam, regisseur, theatermaker, beeldend kunstenaar, acteur en schrijver. De jury heeft hem voorgedragen vanwege de hoge kwaliteit van zijn gehele oeuvre.

Alex van Warmerdam (Haarlem, 1952) is een veelzijdig kunstenaar. Hij regisseerde zeven speelfilms, waaronder Abel, De Noordelingen, Kleine Teun en Ober. Daarnaast was hij medeoprichter van het theatergezelschap Hauser Orkater en bracht hij theaterstukken uit voor theatergezelschap De Mexicaanse Hond. Hij schreef de roman De hand van een vreemde en de dichtbundel Van alle kanten komen ze. Veel van zijn werk als beeldend kunstenaar was recentelijk te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. Naast zijn scheppend werk treedt Van Warmerdam op de voorgrond als acteur in films en toneelstukken.

De jury bestaat uit Victor Halberstadt (voorzitter), Maarten Asscher, Judith Belinfante, Jos de Pont en Paul Schnabel. Zij prijst Alex van Warmerdam vanwege zijn vasthoudende perfectionisme en nimmer aflatende energie, zijn onconventionele manier van werken, zijn onnavolgbare kijk op de Nederlandse cultuur en zijn manier om sociale verhoudingen op indringende, maar toch vaak ook ironische manier op scherp te zetten.

De Johannes Vermeer Prijs is een staatsprijs voor de kunsten, ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en verder te stimuleren. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 100.000 euro, vooral bestemd voor de realisatie van een speciaal project. De prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle disciplines: van dans tot design, van mode tot muziek, van schilderen tot schrijven. Van Warmerdam is de tweede laureaat van de Johannes Vermeerpijs. In 2009 werd de prijs toegekend aan operaregisseur Pierre Audi.

De feestelijke uitreiking van de tweede Johannes Vermeer Prijs vindt plaats op vrijdag 29 oktober 2010 in Het Prinsenhof in Delft.