Monuta verbetert zich in 2009 op alle fronten

15/06/2010 11:07

Monuta Holding

Monuta verbetert zich in 2009 op alle fronten

Apeldoorn, 15 juni 2010

Het jaar 2009 stond in het teken van financieel herstel, ook bij Monuta. Het nettoresultaat laat een forse verbetering zien. Over 2009 bedroeg het nettoresultaat EURO 21,5 miljoen ten opzichte van een verlies van EURO 30 miljoen over 2008. Hierbij moet worden aangetekend dat het resultaat van 2008 sterk is beïnvloed door gedaalde koersen op de financiële markten. Het eigen vermogen is in 2009 met ruim 22% toegenomen. Ook de solvabiliteit is sterk verbeterd. De solvabiliteit is in 2009 gestegen naar 304%, terwijl deze in 2008 nog 177% van de vereiste solvabiliteit was. Tot slot is de omzet zowel in de uitvaartgroep als in de verzekeringsgroep gestegen.

uitvaartbedrijf

Ondanks de gestegen omzet was 2009 een uitdagend jaar voor het uitvaartbedrijf. Doordat het aantal sterfgevallen daalt, wordt ook het aantal te verzorgen uitvaarten kleiner. Maar ook de toename van het aantal kleine, lokale ondernemers laat zich gelden. Hierdoor staat ons marktaandeel onder druk. Hiertegenover staat dat Monuta meer grip heeft gekregen op de kosten, waardoor de marges zijn verbeterd. Dit heeft geleid tot een positief bedrijfsresultaat.

verzekeringsbedrijf

De omzet uit verzekeringspremies is met 7% toegenomen. Nieuwe aanwas van verzekerden leverde een record op. Het verzekerd bedrag is 13% gestegen tot EURO 4,7 miljard. Het aantal verzekerden is met 8% toegenomen tot ruim 1,1 miljoen. Met name het resultaat op beleggingen heeft het nettoresultaat positief beïnvloed.

Een hoogtepunt in 2009 was dat Monuta opnieuw werd uitgeroepen tot beste levensverzekeraar. Het intermediair waardeerde de dienstverlening van Monuta, zowel binnen (processen) als buiten (accountmanagement en ondersteuning intermediair) als beste.

2009 stond ook in het teken van wet- en regelgeving. Onder invloed van BGFO II heeft Monuta een nieuwe provisieregeling op de markt gebracht. Een regeling die recht doet aan de bedoelingen van de transparantiewetgeving onder BGFO II.

vooruitzichten

Voor het komende jaar verwachten wij een stabilisatie van het aantal uitvaarten. Ook de omzet in het verzekeringsbedrijf blijft naar verwachting stabiel. Daarnaast verwachten wij een positief bedrijfsresultaat, zowel voor onze activiteiten in de verzekeringsbranche als voor de uitvaartzorg. Als gevolg van BGFO II zal het adviseren van uitvaartverzekeringen voor meer verkoopgedreven intermediairs minder aantrekkelijk worden. Nieuwe aanwas in aantallen verzekerden en verzekerd kapitaal zal daarom lager uitkomen dan in de recordjaren 2008 en 2009.





http://www.monuta.nl/over-monuta/jaarverslag