Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Kenniscentrum Agro geopend in Valthermond
14 jun 2010

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

KANON: kennisnetwerk voor lonende agro ketens

Vrijdag 11 juni 2010 is het Kenniscentrum Agro Noordoost Nederland (KANON) geopend door Gedeputeerde Rein Munniksma (Provincie Drenthe). Dit gebeurde op proefboerderij ât Kompas in Valtermond tijdens âDe Kiemkracht conferentieâ.

Foto: Onder het toeziend oog van ruim 150 bezoekers wordt het KANON-logo door gedeputeerde Munniksma en PPO-onderzoeker Klaas Wijnholds voor het eerst getoond.

Munniksma: âWe willen met dit kenniscentrum een toonaangevend centrum worden voor landbouw en agribusines in Nederland en Europa. Daarmee willen we voorbereid zijn op veranderingen in het Europees landbouwbeleid en kunnen we zorgen voor het behoud van een vitale kennisintensieve landbouwsector."

Het kenniscentrum heeft als missie het bevorderen van kennisontwikkeling voor de regio. Dit moet plaatsvinden in samenwerking met regionale organisaties. De doelgroepen zijn alle (ruim 2.000) akkerbouwers en jonge toekomstige agrarisch ondernemers in Noordoost Nederland. Daarnaast richt het zich op ketenpartijen die een rol hebben in kennisoverdracht naar agrarisch ondernemers en overige ondersteunende organisaties.

Het kenniscentrum heeft drie hoofdthemaâs:

* Versterking concurrentiekracht en ondernemerschap De hervorming van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (Health Check) heeft gevolgen voor het primaire bedrijf. Dit zal leiden tot nieuwe samenwerkingsvormen, mechanisatie- en arbeidsvraagstukken. Vormen van precisielandbouw zullen hun intrede doen op het primaire bedrijf.

* Bio-energie
De toenemende vraag naar biobrandstoffen leidt tot verschuivingen in het bouwplan met als gevolg teelttechnische, bedrijfseconomische, milieutechnische en technologische vragen. Welke alternatieve gewassen zijn geschikt voor bio-raffinage (bio-cascadering) en bio-energie?

* Water
Water blijft belangrijk voor de akkerbouw. Er worden steeds meer eisen gesteld aan de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater en aan het beheer ervan (Kaderrichtlijn Water). De landbouw heeft tijdens het groeiseizoen voldoende water nodig voor gewassen. Hoe kun je enerzijds het water vasthouden in het gebied en anderzijds het water optimaal benutten voor de teelt?

Veel partijen vertegenwoordigd in KANON
In de begeleidingscommissie van het kenniscentrum KANON zitten afgevaardigden van Agenda voor de Veenkoloniën, Agrifirm, AOC Terra, AVEBE, LTO Noord, NOM, Provincies Groningen en Drenthe, PPO, Suiker Unie, Waterleiding Maatschappij Drenthe, Waterschap Hunze en AAâs.

KANON heeft vier activiteiten:


* Agendavorming en prioriteitstelling
Door het brede draagvlak van akkerbouwers, bedrijfsleven, provincies en andere stake-holders heeft KANON een unieke positie om richting te geven aan onderzoek voor het gebied. Het identificeert knelpunten en oplossingsrichtingen.
* Loketfunctie
Het kenniscentrum is dé plek voor kennisvragen van ondernemers (vooral uit de primaire sector) en ketenpartijen in de regio. Het kenniscentrum kan de kennisvraag of zelf beantwoorden of de ondernemer in contact brengen met andere (kennis)organisaties.
* Kennisontwikkeling
Het Kenniscentrum vervult een initiërende rol door geschikte partners uit haar netwerk samen te brengen. Waar mogelijk wordt in deze projecten ook het onderwijs betrokken (direct of via de Werkplaats). De onderzoekslocatie ât Kompas stelt haar jarenlange kennisontwikkeling-functie beschikbaar (onderzoek op gewas-, systeem- en themaniveau) voor het faciliteren van deze projecten.
* Kennisoverdracht
Kennisoverdracht is een belangrijke pijler van het kenniscentrum. Dat kan o.a. door bijeenkomsten, Open dagen, Workshops/excursies ed.

---

Contact:

Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO)
KANON

Noorderdiep 211
7876 CL Valthermond

tel. 0599 - 662577
fax 0599 - 662505
info@kanon-kompas.nl
www.kanon-kompas.nl