Belgische Federale Overheid

is in Kampala goedgekeurd

Steven Vanackere - Belgisch amendement voor Internationaal Strafhof is in Kampala goedgekeurd

Datum: 11 juni 2010
Op donderdag 10 juni heeft de eerste herzieningsconferentie van het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof op voorstel van België bij consensus een amendement goedgekeurd van de bepalingen over oorlogsmisdaden. Dit is het eerste amendement van het Statuut van Rome. De Belgische tekst heeft als doel de lijst van oorlogsmisdaden te vervolledigen in situaties van niet-internationaal gewapend conflict. De misdaden die worden toegevoegd betreffen bijzonder wrede wapens: gifwapens, stikgas en kogels die erg zware verwondingen veroorzaken (zogenaamde dumdum kogels). Die drie wapens worden op dit ogenblik niet vermeld in de lijst van misdaden in niet-internationaal gewapend conflict.

Voor Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere, is het succes van dit Belgisch initiatief voor het verbod op deze bijzonder wrede wapens in alle gewapende conflicten een belangrijke stap vooruit. Het merendeel van de gewapende conflicten vandaag zijn niet internationaal. De internationale regels die toelaten op te treden tegen oorlogsmisdaden in het kader van zulke situaties zijn nochtans beduidend minder talrijk dan in geval van internationale conflicten. Dit amendement is dus een essentiële vooruitgang in de harmonisering van de regels van toepassing op beide types van conflict. Dit moet er toe bijdragen dat situaties van burgeroorlog minder bloedig en op termijn dus minder destabiliserend worden.

Steven Vanackere verheugt zich over de uitstekende samenwerking rond dit voorstel binnen de Belgische regering met zijn collega's Stefaan De Clerck, Minister van Justitie en Pieter De Crem, Minister van Defensie. Ook de constructieve dialoog met het Internationaal Comité van het Rode Kruis - dat optreedt als actieve verdediger van het internationaal humanitair recht - heeft bijgedragen tot het succes van dit Belgisch initiatief.