Nertsenhouders waarschuwen informateur voor schadeclaims

15/06/2010 11:37

Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders

PVV moet steun aan fokverbod intrekken

De Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders heeft de informateur prof. dr. Uri Rosenthal er middels een brief van 14 juni 2010 op gewezen dat een nieuwe regering geconfronteerd zal worden met megaschadeclaims van de omstreeks 200 nertsenhouders in het land. Mogelijk zouden de claims zelfs in de richting van een miljard euro kunnen uitmonden.

Als de Tweede Kamer het herziene wetsvoorstel van de Kamerleden Van Velzen en Waalkens aanneemt om de sector zonder fatsoenlijke financiële compensatie vanaf 2024 te verbieden zullen de nertsenhouders en hun brancheorganisatie NFE naar de rechter stappen om een schadevergoeding te eisen.

Naar het oordeel van de sector biedt een overgangstermijn geen mogelijkheid om de gedane investeringen in kapitaal, arbeid en pensioenvoorzieningen terug te verdienen en zal na aanneming van de wet de sector onmiddellijk de terminale fase ingaan. Geen enkel bedrijf zal zelfs maar de einddatum kunnen halen omdat het onmiddellijk in een negatieve economische spiraal terecht zal komen. De huidige (demissionaire) minister van LNV mevr. Verburg, die een verklaard tegenstander van het initiatiefwetsontwerp is, heeft de Kamer zowel schriftelijk als mondeling bij herhaling gewezen op het risico van juridisch onderbouwde schadeclaims. Volgens de minister leidt het geen twijfel dat de rechter de claims zal toewijzen, maar staat het uiteindelijke bedrag dat de Staat zal moeten ophoesten niet vast.

De sector heeft de hoop er op gevestigd dat, anders dan bij de eerste stemming over het initiatiefwetsontwerp, de PVV zich nu tegen een verbod zonder financiële compensatie zal keren.

Woordvoerder NFE: "De PVV wil co(uu)te que co(uu)te deel uitmaken van een rechtse regering met VVD en CDA. Daarvoor heeft zij de verhoging van de AOW- leeftijd al geofferd. Maar VVD en CDA zijn fervente tegenstanders van een verbod op de nertsenhouderij. Wij willen dat de informateur de PVV vraagt of de partij ook het verbod op het houden van nertsen bereid is te laten vallen. Zo niet dan zal de eventuele nieuwe coalitie met megaclaims worden geconfronteerd. PVV heeft altijd te kennen gegeven achter ondernemers te staan. Het was al verrassend dat zij, alleen al om die reden, niet meteen in eerste instantie tegen dit wetsvoorstel stemde. Wij vechten voor ons voortbestaan en willen daarom dat onze situatie op de agenda van de informateur komt. Wij verwachten van VVD en CDA dat zij geen coalitie met de PVV zullen vormen als Wilders zijn steun aan een verbod niet terug draait. "





www.nfe.nl