Gemeente Castricum


Aanpak rattenoverlast heeft resultaat
Meldingen bij het KAD

De rattenbestrijding in drie Castricumse wijken (Componistenbuurt, Zeeheldenbuurt en een deel van Bakkum) werpt zijn vruchten af. Na dertien weken intensief bestrijden is de populatie danig teruggedrongen. De laatste paar weken bleef het lokaas in het riool onaangeroerd en was het aantal meldingen gedaald tot enkele.

Â

Het totaal aantal meldingen dat de afgelopen periode bij het KAD (Kenniscentrum Dierplagen) is binnengekomen, is: 4 in november, 11 in december, 19 in januari, 23 in februari, 20 in maart, 10 in april en 4 in mei. Het merendeel van de meldingen betrof ratten die om de woning werden gesignaleerd, vaak nabij water. Overigens bleek het niet altijd om ratten te gaan, in zestien gevallen betrof het muizen.

Â

Half mei liep het bestrijdingsprogramma in het hoofdriool af en is de balans opgemaakt. Drie maanden lang is ook bijgehouden in hoeverre van het lokaas werd gegeten. Momenteel worden er in diverse kolken in het riool cameraâs geplaatst om te zien of er nog ratten voorkomen in het hoofdriool. Het gaat hier om een proefproject in samenwerking met Wise Control.

Â

Melden

Wie overlast heeft van ratten in of om de woning, kan contact opnemen met het KAD, tel. 0317-419660. Tot september blijft het mogelijk meldingen via het KAD door te geven. Deze geeft de melding door aan Rentokil die de bestrijding uitvoert. Rentokil kan ook advies geven over het tegengaan van rattenoverlast, bijvoorbeeld hoe over om te gaan met voer in konijnenhokken buiten of het voeren van vogels.