Gemeente Castricum

Castricum pakt hotspots zwerfafval succesvol aan Castricum pakt hotspots zwerfafval succesvol aan

Het project Zwerfafval is succesvol. In 2008 werd gestart met dit project met als doel het zwerfafval terug te dringen. De eerste resultaten zijn dat zowel volgens metingen als voor het oog de straten en plein van Castricum schoner worden. Dat gebeurt dankzij een speciaal monitoringsysteem dat aangeeft waar en wanneer er schoongemaakt moet worden.

Â

Via een uitgewerkte methodiek wordt in Castricum grondig bijgehouden hoe het gesteld is met het zwerfafval: op allerlei plekken wordt gekeken en geteld. Zo komen de hotspots goed in beeld. Daarnaast zijn bij de gemeente al een aantal plekken waar veel zwerfafval voorkomt, bekend.

Door deze werkwijze kan het zwerfvuil gerichter en efficiënter worden bestreden. Drie veegwagentjes en een veegmachine zijn alle dagen in touw.

Door de gerichte bestrijding en het bijplaatsen van afvalbakken waar dat nodig bleek, zijn de eerste goede resultaten geboekt. De evaluatie van het project heeft dan ook als belangrijkste uitkomst dat de gemeente doorgaat op de ingeslagen weg.