Waterschap Aa en Maas

Bijzondere waterschapsgeschiedenis

Op vrijdag 11 juni overhandigde loco-dijkgraaf Francien van de Ven-van Lee (van waterschap Aa en Maas) een omvangrijk archief met waterschapsgeschiedenis aan René Bastiaanse (directeur Brabants Historisch Informatie Centrum). Het archiefblok 1950-1989 van voormalig waterschap de Maaskant bevat bijzondere stukken uit deze periode.

Van wederopbouw tot waterzuivering
Liefhebbers van cultuurhistorie kunnen in het BHIC terecht om de bijzondere stukken in te zien die dateren uit 1950-1989. Deze periode kenmerkt zich door:

* De wederopbouw. De oorlog richtte veel schade aan en het waterschap is tot in de jaren vijftig in nauw contact met het `Bureau Wederopbouw Publiekrechtelijke Lichamen' om de kosten te claimen voor het herstel van de vernielde dijken, wegen, bruggen en andere `kunstwerken'.

* De opheffing van kleine polders en waterschappen die worden ondergebracht bij voormalig waterschap de Maaskant.
* Grote ruilverkavelingen, het verruimen en verbeteren van watergangen en het aanleggen van stuwen.

* De grootschalige aanleg en bouw van persleidingen en rioolgemalen en rioolwaterzuiveringsinstallaties vanwege het van kracht worden van de wet Verontreiniging Oppervlaktewateren.

Enkele stukken zijn nog van vóór deze periode. Zo is er een met de hand geschreven beschrijving van de bevrijding van Orthen te 's-Hertogenbosch. Ook is er een heus waterschapsgebed waarmee de dijkgraven vroeger de vergaderingen openden en beëindigden. Historie in de etalage

In de archiefwet is vastgelegd dat relevante overheidsdocumenten voor het nageslacht moeten worden gearchiveerd. Het Brabants Historisch Informatie Centrum beheert de stukken van o.a. waterschap Aa en Maas. Belangstellenden kunnen hier terecht om deze stukken in te zien.