Rijksvoorlichtingsdienst

Wijziging regelgeving militaire helikopterlandingsplaatsen

Op 1 november 2009 is de regelgeving voor burgerluchthavens en militaire luchthavens gewijzigd. Naast het stroomlijnen van besluitvormingsprocedures voor de grote luchthavens betreft het onder andere regels over het gebruik van militaire helikopterlandingsplaatsen. Er verandert niets in het feitelijk gebruik van deze plaatsen, het gaat om het vastleggen van dit gebruik in een luchthavenregeling.

Het Ministerie van Defensie heeft een aantal locaties in gebruik waar met regelmaat starts en landingen met militaire helikopters plaatsvinden. De grondslag hiervoor ligt in de luchtvaartwetgeving. Als gevolg van de wetswijziging worden deze plaatsen aangemerkt als luchthaven waarvoor een luchthavenregeling moet worden vastgesteld. Hierin staan regels met betrekking tot onder andere het aantal vluchten, de ligging van routes en de tijdstippen waarop mag worden gevlogen.

Voor de helikopterlandingsplaatsen en oefenterreinen waar geland mag worden, verandert er niets in het feitelijk gebruik. Voor deze locaties wordt dit opgenomen in een luchthavenregeling. Het Ministerie van Defensie heeft deze regelingen voorbereid. Deze regelingen treden uiterlijk op 1 november in werking.

Categorieën: Internationaal, Openbare orde en veiligheid, Overig

Bron: Ministerie van Defensie