Politie Zuid-Holland-Zuid

Man sticht brand in woning, dreigt met bijl en wordt aangehouden

Hoogblokland, 15-06-2010

Na een conflict in relationele sfeer eerder die dag, heeft in een woning aan de Bazeldijk op maandagavond 14 juni brand gewoed na brandstichting door de bewoner.
Omstreeks 19.00 uur kwamen de brandweer en ambulances ter plaatse en troffen een met rook gevulde woning aan. Achter de voordeur stond de 36-jarige bewoner met een bijl en bedreigde de hulpdiensten en maakte hiermee hun werk onmogelijk. De man gaf aan niet uit zijn huis te willen komen. Op het moment van het incident waren zijn vrouw en zoon niet aanwezig in de woning.
De direct gealarmeerde politie werd erbij betrokken en stelde een onderzoek in. De man opende zelf de voordeur en werd gevorderd de bijl te laten vallen. Hij gaf hieraan geen gehoor en sloot de deur. Daarna opende hij het raampje van de deur waarbij één van de agenten hem met pepperspray in het gezicht spoot om hem te kunnen overmeesteren. Hierop sloot de man het raampje om even later de bijl via de deur naar buiten op de grond te laten vallen. De man verdween in de woning en werd korte tijd later in de gang op de grond aangetroffen. Vermoedelijk raakte hij korte tijd onwel door het koolmonoxidegehalte in combinatie met een grote hoeveelheid alcoholgebruik. Door personeel van twee ambulances kreeg de man direct zuurstof toegediend waarna hij geboeid overgebracht werd naar het ziekenhuis in Gorinchem. Om de brandweer de mogelijkheid te bieden om te blussen, braken agenten aan de achterkant van de woning het glas van een schuifpui. Hierbij raakte één van de agenten lichtgewond aan zijn hand en moest worden behandeld in het UMC. De politie heeft een onderzoek ingesteld.