Milieudienst Rijnmond

Resultaat belevingsonderzoek horecalawaai

15.06.2010
Cluster communicatie en informatie

Eind vorig jaar heeft de DCMR uw medewerking gevraagd voor een onderzoek naar de overlast van horecalawaai. Via onze website kon u meedoen aan een enquête over dit onderwerp. Het onderzoek bestond uit 11 vragen over de door u ondervonden overlast en over uw ervaring met de handhaving van overlast door de DCMR. In totaal hebben 284 mensen deelgenomen. De meeste reacties kwamen uit Rotterdam, maar ook uit de andere Rijnmondgemeenten zijn reacties ontvangen.

Horecalawaai een groot probleem

Uit de reacties blijkt dat horecalawaai voor veel inwoners van de Rijnmond een groot probleem is. Sommigen ondervinden zelfs vaker dan 25 keer per jaar overlast. Ondanks de toegenomen inzet voor dit probleem door de DCMR, ervaart de helft van de mensen die gereageerd hebben meer overlast dan vorig jaar. Veel mensen vinden dan ook dat de DCMR nog steeds te weinig aandacht aan het probleem besteed.

Veel overlast bij incidentele festiviteiten

Een belangrijke constatering of resultaat uit de enquête is dat er veel overlast wordt ondervonden bij de zogenaamde `incidentele festiviteiten', in Rotterdam de `verlaatjes' genoemd. Dit zijn de avonden waarop de normale geluidsnormen niet geldig zijn, en er hogere waarden zijn toegestaan. Afhankelijk van de gemeente kan ongeveer 10 keer per jaar van deze verlaatjes gebruik worden gemaakt. Uit de resultaten bleek onder andere dat veel mensen de communicatie hierover door de gemeente slecht vinden. Op basis van deze resultaten willen we onze aanpak van horecalawaai beter aan laten sluiten op uw wensen.