FNV


15-6-2010

Kinderopvang fors duurder

Ouders met een minimuminkomen, die 3 dagen een kind in de dagopvang en een kind op de bso hebben, gaan gemiddeld 25 euro per maand meer betalen voor de kinderopvang.

Demissionair minister Rouvoet gaat de tegemoetkoming die ouders ontvangen voor kinderopvang verlagen. De FNV vindt het een vreemde gang van zaken dat een demissionaire minister nog snel even de kinderopvangtoeslag verlaagd.

Werkgevers buiten schot Ouders gaan fors meer betalen, werkgevers blijven buiten schot. Ouders met een modaal inkomen van ongeveer 30.000 euro gaan er 30 euro per maand op achteruit en ouders met een inkomen rond de 80.000 euro, gaan voor twee kinderen en 3 dagen opvang ongeveer 60 euro meer betalen per maand.

Bij een groeiende arbeidsparticipatie van vrouwen is het logisch dat het gebruik van formele kinderopvang groeit. Vooral van de buitenschoolse opvang wordt door ouders steeds meer gebruik gemaakt. Ook wordt er minder op de gastouderopvang bespaard dan het kabinet had berekend. Ouders moeten nu voor de extra kosten opdraaien, terwijl de werkgevers buiten schot blijven. Afgesproken was dat werkgevers een derde van de kosten kinderopvang op zich zouden nemen. Die betalen nu echter maar 27 procent.

Negatief effect Kinderopvang is hard nodig om de arbeidsparticipatie van jonge ouders op peil te houden. Het duurder maken van de kinderopvang zou een negatief effect kunnen hebben op het aantal uren dat ouders (lees moeders) blijven werken. Dat zou een slechte zaak zijn, te meer omdat moeders vaak hun uren niet meer uitbreiden als zij eenmaal minder uren zijn gaan werken. Dat betekent een behoorlijk verlies aan belastinginkomsten als je het verlies over de gehele periode beschouwd.

De taskforce Deeltijd Plus heeft in haar aanbevelingen duidelijk aangegeven dat kinderopvang voor een verhoging van het aantal arbeidsuren van jonge moeders van groot belang is. De FNV vindt dan ook dat ouders moeten worden ontzien en dat eerst gekeken moet worden wat het oplevert als werkgevers de beloofde een derde van de kosten op zich gaan nemen, zoals was afgesproken.