Dienstenbond CNV

Nieuws

15 juni 2010

Eindelijk een Rabo-cao!

Het is toch nog gelukt, na twee informele overleggen vorige week en op maandag 14 juni jl. een formeel overleg, hebben we toch een onderhandelingsresultaat bereikt bij de Rabobank.

Impasse
Na het afwijzen van het eindbod van de Rabobank eind april jl., was er helaas een behoorlijk gat ontstaan tussen de vakbonden en de werkgever. CNV Dienstenbond heeft toen natuurlijk aangegeven dat wij graag met Rabobank verder wilden praten over een oplossing voor de ontstane situatie maar we hebben ook duidelijk laten merken dat wij het niet Rabobank eens waren. Wij hebben, tezamen met de kaderleden en de andere vakbonden begin juni geflyerd voor de deur van het Rabo Hoofdgebouw in Utrecht en we hadden nog veel meer in petto. Maar alleen voor het geval dat. Gelukkig heeft het uiteindelijk niet zover hoeven komen en hebben we met uw werkgever alsnog een onderhandelingsresultaat kunnen bereiken.

Onderhandelingsresultaat
De loonsverhoging was ons grootste geschilpunt en dus moesten we daar met elkaar uit zien te komen. Tijdens het informele overleg hebben we allereerst over het cao-proces gesproken, want dat heeft natuurlijk wel erg lang geduurd. Dit was nuttig en hopelijk ook voor toekomstige cao-onderhandelingen waardevol. Daarna zijn we naar de inhoud gegaan en hebben we gekeken hoe wij recht konden doen aan het verzoek van onze leden om koopkrachtbehoud voor 2010 in de cao te realiseren. Uiteindelijk is dit naar onze mening goed gelukt en is Rabobank ons behoorlijk tegemoet gekomen.

Loonafspraken
We hebben met Rabobank een loonsverhoging van 1,25% per 1 augustus 2010 afgesproken. Daarnaast zal het persoonlijk budget structureel worden verhoogd met 0,5%. Tezamen met de 0,2% verhoging van het persoonlijk budget ter compensatie van het bevriezen van de leeftijdsgerelateerde verlofdagen, zal het persoonlijk budget dus in totaal met 0,7% verhoogd worden naar 2,5%. De opbouw van dit budget begint in oktober 2010 en zal voor het eerst uitbetaald worden in september 2011. De looptijd van de cao is 15 maanden van 1 februari 2010 tot 1 mei 2011.

5 mei 2010
In het eindbod stond natuurlijk dat 5 mei 2010 een vrije dag was voor de medewerkers. Deze vrije dag is door de Rabobank toch gegeven ondanks dat er toen een eindbod lag en geen cao. Maar wij hadden toen al uitonderhandeld dat de parttime-medewerkers, die op woensdag 5 mei 2010 dus toch al vrij waren, deze uren ook gecompenseerd zouden krijgen. Deze afspraak is nu wel gehandhaafd in het onderhandelingsresultaat.

Overige afspraken
Verder hebben wij de aanpassing van de persoonlijke toeslag in het kader van de demotieregeling iets aangescherpt. Werkgever en bonden zullen deze nieuwe afbouwregeling actief gaan monitoren om zo te kijken of de afspraken goed werken en goed worden nageleefd.

Tevreden?
CNV Dienstenbond is tevreden met het uiteindelijk bereikte resultaat. En wij hopen u ook. Wij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om uw werkgever op andere gedachten te brengen en voor u een goede cao te kunnen afsluiten. Het bleek een heel moeilijk traject, maar wij zijn blij dat we er uiteindelijk met uw werkgever uitgekomen zijn. Wij leggen het behaalde onderhandelingsresultaat dan ook positief aan u voor. Graag horen we nu hoe u erover denkt.

Net als over het eindbod kunt u nu uw stem uitbrengen over het onderhandelingsresultaat. Pas als de meerderheid van de leden positief is over het behaalde resultaat kan CNV Dienstenbond instemmen de gemaakte afspraken.

Contact
Tijdens de cao onderhandelingen waren er altijd twee CNV-kaderleden aanwezig. Dit zijn Ted Zeeman en Walter Bergevoet. Walter is ook voorzitter van onze bedrijfsledengroep, een groep van actieve CNV-leden binnen de Rabobank. Heeft u ideeën of wilt u meedoen, laat het dan weten aan Walter Bergevoet, W.Bergevoet@remove-this.rn.rabobank.nl of aan Sandra Hendriks, s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl.

Vragen
Als u nog vragen of opmerkingen heeft dan horen we dat natuurlijk ook graag en kunt u altijd contact opnemen met uw bestuurder Sandra Hendriks. U kunt haar bereiken via s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl of via 023-5670685.