Ministerie van Buitenlandse Zaken

repatriëring slachtoffers vliegramp voltooid

Identificatie en repatriëring slachtoffers vliegramp voltooid

Nieuwsbericht | 15 juni 2010

De identificatie en repatriëring van Nederlandse slachtoffers van de vliegramp in Tripoli zijn voltooid. Vanochtend zijn de 3 laatste stoffelijk overschotten aangekomen in Nederland. Met dezelfde vlucht keerden de 4 laatste leden van het Landelijk Team Forensische Opsporing terug uit de hoofdstad van Libië.

"Het is goed dat alle nabestaanden nu zekerheid hebben", aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). Hij prijst de goede samenwerking bij de afwikkeling van de ramp: "De identificatie en overbrenging van het grote aantal slachtoffers is voorspoedig gegaan. Dit is ook te danken aan de Libische autoriteiten, die steeds volledige medewerking hebben verleend."

Specialisten van het LTFO werkten vanaf 12 mei in Tripoli aan de identificatie van de 70 Nederlanders en 22 buitenlanders die bij de ramp het leven lieten. Alle slachtoffers zijn nu geïdentificeerd. In totaal waren 120 deskundigen in Tripoli en Nederland betrokken bij de identificatie. Het Nederlands Forensisch Instituut maakte in opdracht van het LTFO de DNA-profielen die nodig waren bij het identificatieproces.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Landelijk Team Forensische Opsporing, de ANWB Alarmcentrale en Slachtofferhulp Nederland werkten nauw samen bij de afwikkeling van de ramp. Slachtofferhulp Nederland en de ANWB zorgen voor de verdere begeleiding van nabestaanden.

De vliegramp vond plaats op woensdag 12 mei. Hierbij kwamen 103 passagiers en bemanningsleden om het leven, onder wie 70 Nederlanders.