FNV Bondgenoten

'Janitors' over de hele wereld protesteren bij HSBC

Schoonmakers vieren International Justice for Janitors Day met actie in Amsterdam

De Nederlandse schoonmakers wonnen recentelijk de langste staking sinds 1933. Over de hele wereld vieren schoonmakers, beveiligers en ander servicepersoneel elk jaar op 15 juni International Justice for Janitors Day. Dat doen zij met een protest bij een groot bedrijf dat wereldwijd slecht omgaat met de rechten van 'janitors'. De Nederlandse schoonmakers dragen bij aan de internationale actiedag met een protest bij de internationale bank HSBC in Amsterdam. Zij zullen vandaag vanaf 15.30 uur hun actie starten.

HSBC weigert tot dusverre een 'global agreement' af te spreken met internationale vakbonden. Via zo'n wereldwijde afspraak erkent HSBC enkele algemene fatsoensnormen voor omgang met schoonmakers, beveiligers en andere dienstverlenenden over de hele wereld. De schoonmakers willen dat HSBC de geldende cao's toepast, overleg te voeren met vakbonden en intimidatie en bedreiging van collega's uit te zullen bannen. HSBC heeft tot nog toe alle overleg over zo'n global agreement afgewezen.

International Justice Day is ontstaan nadat een vreedzaam protest van schoonmakers in Los Angeles op 15 juni 1990 op bloeddige wijze werd neergeslagen door de politie. Sindsdien voeren duizenden schoonmakers, beveiligers en anderen op 15 juni over de hele wereld actie voor respect en waardering.