Witteveen en Bos

Demonstratie-installatie voor recyclen van afvalwater in China opgestart

(14-06-2010)

Een mobiele demonstratie-installatie voor het zuiveren van industrieel afvalwater is op 2 juni met een feestelijke ceremonie in het Noord-Chinese Jinjie, Provincie Shaanxi, in gebruik genomen. De demo-installatie werd door NethWater gepresenteerd tijdens de Holland Water Week van 6 tot 11 juni op de Wereldexpo in Shanghai. Witteveen+Bos maakt deel uit van het consortium NethWater.

De proefperiode van de demo-installatie duurt zes maanden, waarin duidelijk moet worden gemaakt dat met toepassing van unieke Nederlandse technologie en expertise het goed mogelijk is om effluent van een industriële afvalwaterzuivering verder te zuiveren en te hergebruiken tot proceswater. De mobiele demo-installatie, bestaande uit ultrafiltratie, biologische actieve koolfiltratie en omgekeerde osmose, is zodanig ontworpen dat deze ook bij andere industrieën ingezet kan worden. De demo-installatie moet leiden tot meer projecten voor NethWater in China, uitgaande van meerjarige DBFO-contracten.

Het recyclen van afvalwater is belangrijk, vooral in die gebieden in China waar grote droogte heerst, zoals in het noorden. Door de toenemende vraag naar water als gevolg van de stijgende welvaart en de daarmee samenhangende groei in de industrie, wordt de druk op de beperkte zoetwaterbronnen steeds groter. Industrieel afvalwater kan worden opgewerkt tot proceswater of gedemineraliseerd water, waardoor het opnieuw kan worden gebruikt voor het productieproces. De Chinese pvc-producent Beiyuan in Jinjie is zeer geinteresseerd in waterhergebruik, en biedt daarom de eerste lokatie voor de mobiele demo-installatie. De uitdaging hier is om de sterk wisselende samenstelling van het effluent te verwerken. Als de proefopstelling succesvol blijkt, overweegt Beiyuan een full-scale installatie te realiseren.

NethWater in China is het consortium van Evides Industriewater, Witteveen+Bos en Royal Haskoning. Evides Industriewater is in dit project de opdrachtgever. Witteveen+Bos leverde een substantiële bijdrage in de ontwerpfase. Ook in de opstartfase van deze installatie brengt Witteveen+Bos, zowel lokaal als op afstand, haar deskundigheid in. Het project wordt mede gefinancierd uit een bijdrage van het Agentschap NL in het kader van het 2@there programma.