KNHS

Prinses Haya ondersteunt EU in de promotie van identificatie en traceerbaarheid van dieren
15 juni 2010

FEI voorzitter prinses Haya gaf gisteren een toespraak voor topveterinairen tijdens de derde Europese veterinaire week in Brussel, België. Haya benadrukte de noodzaak om een duidelijk onderscheid te maken tussen het sportpaard als hippische atleet en vee dat onderdeel uitmaakt van de voedselketen.

Ze merkte op dat identificatie en traceerbaarheid van zeer groot belang zijn voor de paardensport om zo het risico op ziekteverspreiding tijdens internationaal transport van sportpaarden te verkleinen. Met een geschatte omzet van ongeveer 30 miljard euro per jaar en, afhankelijk van het land, één baan per 4-10 dieren, zou een ziekte uitbraak een enorme economische impact hebben op de paardensport. Het paard is wereldwijd een van de dieren die internationaal het meest wordt vervoerd. De FEI is zich er van bewust, dat het transport van paarden op een veilige manier moet plaatsvinden, maar dat er ook risicos zijn. Haya vertelde dat de paarden die bij de FEI geregistreerd staan waarschijnlijk een van de meest onderzochte en gecontroleerde dieren ter wereld zijn. Er zijn ruim 1000 FEI veterinaire officials actief op evenementen over de gehele wereld om er voor te zorgen dat de FEI veterinaire reglementen worden nageleefd. De FEI was een van de eerste organisaties die wereldwijd paardenpasoorten uitgaf. De FEI leverde bovendien een bijdrage aan de invoering van een identificatiesysteem van unieke levensnummers voor paarden (Unique Equine Life Numbers).
Als paardensportorganisatie ondersteunen we de EU-eis voor de inmiddels verplichte paspoorten voor alle paarden en de introductie van de chipverplichting, aldus prinses Haya.

Klik hier om de volledige tekst van Hayas toespraak te lezen.

Zie het origineel