Waterschap Dommel

Aalst-waalre

Tongelreep kronkelt weer in Aalst-waalre

Dinsdag 15 juni opent watergraaf Peter Glas van Waterschap De Dommel de heringerichte Tongelreep in Aalst op symbolische wijze. Dit gebeurt in samenwerking met wethouder Teeven van de gemeente Waalre. De Tongelreep is één van de mooiste beken van de regio. Na het herstellen van de Tongelreep bij de Achelse Kluis, langs de visvijvers in Valkenswaard en bij de Hurken, kronkelt de beek nu ook in Aalst door het landschap. Hierdoor krijgt de natuur meer de kans zich te ontwikkelen.

Beekherstel Tongelreep

Waterschap De Dommel is begin februari dit jaar gestart met de herinrichting van de Tongelreep in de gemeente Waalre. De oude loop van de beek is gedeeltelijk gedempt en tussen de Brabantialaan en de Wilhelminalaan is een nieuwe meander gegraven. Ook de oostelijk gelegen graslanden zijn opnieuw ingericht. Er is ruimte gemaakt voor bloemrijk grasland. Door op een aantal plaatsen nieuwe beplanting en bomenrijen aan te leggen worden de perceelgrenzen weer duidelijker zichtbaar. De breed uitgroeiende heggen zijn met hun bloesem, vruchten en beschutting een belangrijk onderdeel van landschap voor allerlei dieren. Onder de brug bij de Wilhelminalaan kunnen dieren zonder gevaar onder de weg door via de faunapassage.

Archeologische vondst

Tijdens de graafwerkzaamheden aan de Tongelreep is een bijzondere archeologische vondst gedaan. Een paalconstructie, wat mogelijk een middeleeuwse beschoeiing is geweest om de oever te verstevigen. Tijdens de opening zal de betrokken archeoloog van bureau RAAP in wijkcentrum De Pracht een toelichtende presentatie over deze vondst verzorgen.

Totaalplan

Dit deeltraject, tussen de Wilhelminalaan en de Brabantialaan, maakt onderdeel uit van een groter plan. Door de recent uitgevoerde projecten is niet alleen de beek én het beekdal over een aanzienlijke lengte hersteld, maar ook zijn alle stuwen verwijderd en vispasseerbaar gemaakt. In Waalre moet nog 1,5 kilometer beek heringericht worden. Hiervoor zijn plannen in voorbereiding.

Samenwerking en uitvoering

In de planvorming en uitvoering is samengewerkt met de gemeente Waalre, die eigenaar is van de gronden. De uitvoering is gestart in februari 2010. De werkzaamheden zijn eind maart afgerond. De natuur heeft dit voorjaar al de kans gezien zich te ontwikkelen, de resultaten hiervan zijn nu zichtbaar in het landschap. Met de realisatie van dit project is er gezamenlijk een bijdrage geleverd aan de afspraken die provinciaal en landelijk zijn vastgesteld.