Senternovem

15-06-2010 |

Greenweek 1-3 juni 2010, Brussel

Dit jaar stond voor de tweede keer biodiversiteit als onderwerp centraal in de Greenweek, een driedaagse conferentie van het EU directoraat-generaal Milieu. Niet zo vreemd natuurlijk als je bedenkt dat 2010 het jaar van de biodiversiteit is én het niet goed gaat met de soortenrijkdom van de aarde.

De doelstelling van de EU in de afgelopen jaren was het tot stilstand brengen van de biodiversiteitachteruitgang binnen de EU. Deze doelstelling is absoluut niet gehaald, al zijn er wel goede en positieve acties ondernomen. Tijdens de conferentie is er in discussiesessies onder andere ingegaan op het feit waarom deze doelstelling niet gehaald werd. Tevens werd er gesproken over welke maatregelen op welke gebieden zijn er mogelijk en dienen werkelijk uitgevoerd te worden.
Veel belangrijker waren echter de discussie over de vraag hoe beleidsmakers van de EU-landen te doordringen van de noodzaak om biodiversiteit als basis van ons bestaan te zien en als zodanig te bewaren. Welke acties dienen EU-landen daarvoor te nemen?

Eén van de belangrijke punten hiervoor is dat de nieuwe doelstelling van de EU op biodiversiteit concreter is gesteld. In 2020 dient het verlies aan biodiversiteit en de aftakeling van ecosystemen gestopt te zijn en moet de schade, voor zover mogelijk, hersteld worden. Bovendien is er een langetermijnvisie voor 2050 geformuleerd. Hierbij zijn een aantal belangrijke punten genoemd, zoals:

- Het internationale onderzoek naar de baten en kosten van biodiversiteit. Daarbij is sterk gezocht naar een valideringsysteem van biodiversiteit. Op basis van dit internationale onderzoek is het rapport "The Economics of Ecosystems and Biodiversity" (TEEB) opgesteld. Men hoopt en probeert met deze studie hetzelfde effect in de politiek te creëren als het Sternrapport (baten en kosten van klimaatverandering) voor klimaatverandering gedaan heeft.
- In de doelstelling zijn ecosysteem diensten opgenomen, zodat het gebruik van de natuur en haar rijkdom binnen duurzaamheidskaders mogelijk moet blijven.

In de Greenweek zijn een aantal maatregelen om bovenstaande te verwezenlijken de revue gepasseerd, zoals het verbeteren van agrarische gronden om bodemleven te verbeteren (en daarmee de biologische draagkracht tegen pestdieren en ziekten) en het instellen van Mariene Natuurreservaten om vissoorten een grotere kans te geven te herstellen.

Al met al voldoende om eens mee aan de slag te gaan. Agentschap NL heeft alles in huis om beleidsmakers te ondersteunen in het maken van goede keuzes voor een gezond Nederland in elk opzicht. Wijzigingsdatum |

15-06-2010