Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamervragen misplaatste uitlatingen van ambtenaren


15 juni 2010 - kamerstuk

Kamerbrief waarin minister Verburg de Kamer informeert over de maatregelen die zijn genomen na een misplaatste opmerking in het personeelsblad Met Name. Onder meer hebben de betrokkenen hun spijt betuigd.

Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u de antwoorden op vragen van het lid Thieme (PvdD) over misplaatste uitlatingen van ambtenaren. (Ingezonden 25 mei 2010)
1
Kent u het bericht "Doe een Van der G'tje"? 1)
Ja.

2, 3, 4, 5, + 6
Kunt u uiteenzetten welke maatregelen zijn genomen tegen de schrijvers van dit stuk, nadat u het 'smakeloos, gevoelloos en misplaatst' hebt genoemd? Deelt u de mening dat zowel de schrijver van het stuk als de redactie van 'Met Name' verantwoordelijk zijn voor het in diskrediet brengen van uw ministerie met dit bericht?
In welke mate acht u zichzelf eindverantwoordelijk voor plaatsing van dit bericht en welke consequenties verbindt u daaraan?
Ziet u de toonzetting van het bedoelde artikel als een incident, of zegt het iets over de houding op uw ministerie ten opzichte van de politiek. Kunt u toelichten hoe u in het licht van voorgaande vraag het bericht beoordeelt van de Volkskrant van 27-11-2006 waarin topambtenaren van uw ministerie te kennen geven het als één van hun doelen te zien om de Partij voor de Dieren de wind uit de zeilen te nemen? 2)
Direct na het incident is een indringend gesprek gevoerd met de betrokkenen. Zij kunnen zich volledig vinden in de verklaring van het ministerie dat het hier gaat om een volstrekt misplaatste, smakeloze, en gevoelloze uitspraak.

Ik heb direct maatregelen genomen om herhaling van dit incident te voorkomen. Hiermee is voor mij als eindverantwoordelijke de zaak afgesloten.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

Verburg

1)http://www.telegraaf.nl/binnenland/6752279/DoeeenVanderGtje.html?sn=binne nland

2) "We moeten voor de troepen uitlopen en met maatregelen komen die de Partij voor de Dieren, maar ook andere dierenactivisten in het parlement, de wind uit de zeilen nemen. Als dat goed en adequaat gebeurt, zo concludeert de vergadering, blijft er voor de partij weinig over."