Rechtbank 's-Hertogenbosch


Twee maanden voorwaardelijk voor hulpofficier

âs-Hertogenbosch, 15 juni 2010 - De rechtbank âs-Hertogenbosch heeft een 54-jarige hulpofficier van de politie Brabant Zuid-Oost veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden voor het plegen van valsheid in geschrifte.

De man werkte als inspecteur en teamleider bij de politie Brabant Zuid-Oost. Tot september 2008 had hij een geldig certificaat om als hulpofficier op te treden. Om de geldigheidsduur van het certificaat - en daarmee de bevoegdheid - te verlengen had hij een examen moeten afleggen. Hoewel de man zich drie keer aanmeldde voor het examen is dat om uiteenlopende redenen niet afgelegd. De verdachte wist dat zijn bevoegdheid was vervallen en heeft erkend dat hij desondanks onder meer machtigingen tot binnentreden en verlengingen inverzekeringstelling ondertekende.

Volgens de verdediging is de politieorganisatie mede schuldig aan wat er is gebeurd. De dienstleiding wist dat de man niet langer bevoegd was als hulpofficier op te treden, maar greep niet in. De rechtbank verwerpt dit verweer, omdat de man wel degelijk door zijn leidinggevende erop is gewezen en de verdachte een belangrijke, eigen verantwoordelijkheid had. Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank onder andere rekening gehouden met dat de verdachte het vertrouwen heeft geschonden dat de samenleving in politiefunctionarissen stelt. Ten voordele van de man speelt zijn lange en goede staat van dienst als politieambtenaar een rol. Bovendien is de man al gedegradeerd in rang en functie.

LJ Nummer

BM7490

Zie het origineel
Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 15 juni 2010 Naar boven