Gemeente Stein


Stein komt in najaar met uitvoeringsplan veiligheid

âEen veilige leefomgeving is voor ons allemaal belangrijk! Iedereen â waaronder de politie, de gemeente, de brandweer, de Geneeskundige Hulpverlening bij ongevallen en rampen en de burger - moet er zijn eigen verantwoordelijkheid in nemen. Daar zullen we in de komende periode samen goed en verder vorm aan moeten geven. Het kader voor het Integraal Veiligheidsbeleid is bepaald. In het najaar ligt er een uitvoeringsplan. Aan het woord is burgemeester Anton Barske van de gemeente Stein, verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid binnen zijn gemeente.

Samenhang
âMet het beleidskader dat het college nu voorlegt aan de Raad, denken we de beleidsvoering en samenhang tussen partners âen dat zijn Inbraak ook woning-corporatie, burgers en scholen en disciplines te verbeteren, zodat sprake is van een samenhangend en integraal veiligheidsbeleid. We zijn nauw betrokken bij de Integrale Veiligheidsmonitor, een grootschalig bevolkings-onderzoek naar de gevoelens van (on)veiligheid op landelijk, regionaal en ook op lokaal niveau. Ook de leefbaarheid in de buurt, buurtproblemen, slachtofferschap, aangiftegedrag, respectloos gedrag, de beoordeling van het gemeentelijke veiligheidsbeleid en het functioneren van de politie worden gemeten. Als gemeente heb je de regie en neem je initiatieven om op lokaal niveau zaken af te stemmen. Resultaten van onderzoek kunnen leiden tot bijstelling van het beleidâ, aldus Caren Peters medewerker openbare orde en veiligheid van de gemeente Stein.

Burger werkt mee aan oplossingen
De ambitie is om een klimaat te scheppen waarin burgers onderlinge problemen zoveel mogelijk samen oplossen en verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gedrag en ook anderen aan durven te spreken op hun gedrag. Dat gebeurt nog te weinigâ, aldus Barske. âToevallig was er vorige maand een voorval waarbij twee dappere mannen die in Urmond iemand aanspraken op vandalismegedrag en de politie erbij hebben gehaald. Dat is een goede zaak, mits hun eigen veiligheid niet in het geding isâ, aldus de burgervader.

Sociale cohesie, het verkleinen van veiligheidsrisicoâs door preventieve maatregelen en handhaving zijn onmisbare elementen om de veiligheid en het veiligheidsgevoel te verbeteren, aldus Peters. Doordat veiligheid(sgevoel) wordt gemeten kun je ook tijdig bijsturen op de vijf veiligheidsthemaâs woon- en leefomgeving, bedrijvigheid en veiligheid, jeugd en veiligheid, fysieke veiligheid en integriteit en veiligheid.

Speerpunten 2010-2011
De speerpunten in Stein liggen op het terrein van de aanpak van fysieke verloedering en de kwaliteit van de woonomgeving, woninginbraak, veiligheid winkelcentra en bedrijventerreinen, overlastgevende jeugdgroepen en verkeersveiligheid en tot slot georganiseerde criminaliteit. Een greep uit de (bestaande) maatregelen.

Â

Mediation en bemiddeling in conflicten tussen buurtbewoners. Regionale samenwerking op het gebied van huiselijk geweld en preventie en voorlichting om woninginbraak tegen te gaan. De Actie Buit Eruit en voor bedrijventerreinen en winkelcentra wil Stein het Keurmerk Veilig Ondernemen verder uitbreiden. De deelname aan het Jeugd Interventie- en preventieteam zet Stein voort.