Rijksoverheid


Datum 15 juni 2010
Betreft Stapelen en doorstromen in het voortgezet onderwijs

De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft naar aanleiding van het persbericht van de ministerraad van 16 april 2010 nadere informatie gevraagd omtrent de aangekondigde beleidsvoornemens inzake doorstroom- en stapelmogelijkheden in het voortgezet onderwijs.

Leerlingen moeten de gelegenheid krijgen om het beste uit zichzelf te halen. Het stapelen van opleidingen speelt hierbij een cruciale rol, omdat niet elke schoolcarrière in een rechte lijn verloopt. De afgelopen jaren heb ik regelmatig met u gesproken over het stapelen en doorstromen in het voortgezet onderwijs, zoals bijvoorbeeld tijdens het algemeen overleg op 14 oktober 2009 1. In 2008 heb ik onderzoek laten doen naar de juridische mogelijkheden en onmogelijkheden van het stapelen en doorstromen in het voortgezet onderwijs 2. Het rapport Doorstroom en stapelen in het onderwijs vormde voor mij de aanleiding om de wet- en regelgeving op enkele specifieke punten te verruimen 3. Daartoe zullen zowel de Wet op het voortgezet onderwijs als enkele algemene maatregelen van bestuur (amvb's) aangepast moeten worden. Deze verruiming zal in twee stappen plaatsvinden. Allereerst worden de amvb's aangepast. Daarna volgt een aanpassing van de wet.

Het persbericht van de ministerraad van 16 april 2010 kondigt de aanpassing van de amvb's aan. Het gaat om de aanpassing van het Besluit samenwerking VO- BVE, het Formatiebesluit W.V.O., het Inrichtingsbesluit W.V.O. en het Bekostigingsbesluit W.V.O. De aanpassingen, die onderdeel zijn van één wijzigingsbesluit, verruimen de uitbestedingsmogelijkheden van vo-leerlingen aan het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo), maken het behalen van een tweede vmbo-diploma van hetzelfde schoolsoort mogelijk, nemen de aanvullende toelatingseisen bij de overstap van vmbo 3 naar havo 4 weg en maken schoolboeken voor vo-leerlingen die voor een of meer vakken uitbesteed worden aan het vavo gratis. De aanpassingen van deze vier amvb's treden naar verwachting op 1 augustus 2010 in werking. In de tweede helft van 2010, zo is de bedoeling, ontvangt uw Kamer een wetsvoorstel tot aanpassing van de Wet op het voortgezet onderwijs.


1 Tweede Kamer, Vergaderjaar 2009-2010, 30 079, nr. 22.
2 Tweede Kamer, Vergaderjaar 2008-2009, 30 079, nr. 15.
3 Tweede Kamer, Vergaderjaar 2008-2009, 30 079, nr. 19.

Op dit moment buigt de Raad van State zich nog over het ontwerpbesluit tot

aanpassing van de vier bovengenoemde amvb's. Nadat de eventuele opmerkingen

van de Raad van State zijn verwerkt, moet het aanpassingsbesluit vanwege de demissionaire status van het Kabinet in de Ministerraad worden behandeld voordat het kan worden vastgesteld. Indien het aanpassingsbesluit akkoord wordt bevonden, wordt het na ondertekening gepubliceerd in het Staatsblad. Ik zend u direct na vaststelling het aanpassingsbesluit toe omdat één onderdeel daarvan nog moet voorhangen bij de Staten-Generaal en pas na afloop daarvan in werking zou kunnen treden: de aanpassing van het Formatiebesluit W.V.O. in verband met het diplomastapelen in het vmbo. De inwerkingtreding van de aanpassingen van het Besluit samenwerking VO-BVE en het Inrichtingsbesluit W.V.O. en het Bekostigingsbesluit W.V.O. zal in het wijzigingsbesluit zelf worden geregeld.

de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart