Gemeente Nijefurd


Tentoonstelling restanten klooster van St. Odulphus

Vrijdagochtend 11 juni heeft burgemeester Boekhoven in het Ponthús te Stavoren de expositie "Odulphus onder water" geopend. Jarenlang hebben leden van de Stichting Archeos Fryslân onderzoek gedaan naar mogelijke restanten. De vondst van een deel van een zandstenen sarcofaag in 1999 was één van de hoogtepunten. De jaren daarna zijn verder geen restanten gevonden van het St. Odulphusklooster.

In 1999 startte de Stichting Archeos Fryslân met het onderzoek naar de mogelijke restanten van het St. Odulphusklooster. Een boeiend onderzoek naar het klooster dat omstreeks 1525 voor de kust van Stavoren in zee verdween. Nadat verschillende historische kaarten waren bestudeerd gingen duikers op onderzoek uit naar wat er over was van het klooster. In 1999 vonden duikers een deel van een zandstenen sarcofaag. Een vondst met een zeer interessante archeologische waarde. In de jaren daarna zijn geen restanten meer gevonden van het Odulphusklooster.

Afgelopen dinsdag werd door de Stichting Archeos Fryslân het onderzoekrapport aan het college van burgemeester en wethouders aangeboden. Het onderzoek werd mogelijk gemaakt door de gemeente Nijefurd, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Provincie Fryslân en de Rijkswaterstaat IJsselmeergebied.

De expositie is tot eind oktober te bezichtigen in 't Ponthús in Stavoren.