Arbouw


Bedrijfsartsen bijeen over duurzame inzetbaarheid bouwpersoneel

Er dreigt voor de bouwnijverheid de komende jaren een structureel tekort aan gezonde en vakbekwame arbeidskrachten. De bedrijfstak vergrijst sneller dan andere sectoren. De instroom van jonge werknemers stagneert. Ook verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd is een zorg. Redenen genoeg om stil te staan bij de duurzame inzetbaarheid van werknemers in de bouwnijverheid. Arbouw organiseert op 10 juni een seminar voor bedrijfsartsen en arbodiensten: samenwerken aan duurzame inzetbaarheid.

Diverse deskundigen geven hun visie op de rol van bedrijfsartsen en de toekomst op de arbeidsmarkt in de bouwnijverheid, waaronder Taco van Hoek (directeur Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid), Frans Kokke (directeur markt en ontwikkeling Fundeon) en John Kerstens (voorzitter FNV Bouw). Daarnaast zijn er deze dag een aantal workshops over ondermeer loopbaanbeleid en de preventie van fysieke belasting.

Jaarlijks maken ruim 40.000 werknemers uit de bouwnijverheid gebruik van het Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO). Dit (gratis) medische onderzoek wordt uitgevoerd door bedrijfsartsen en arbodiensten. Om de opkomst verder te verhogen is de korte film "Komt een bouwvakker bij de dokter" gemaakt die deze dag in première gaat. De film laat op ludieke wijze zien wat de gratis periodieke keuring voor bouwplaatspersoneel is en waarom het belangrijk is om hier naartoe te gaan. Nieuw is de onlangs geïntroduceerde werkadviseur die indien nodig de werknemer verdere begeleiding zal bieden op de werkplek.

Met de informatie van deze dag kunnen arbodiensten en bedrijfsartsen hopelijk nóg beter inspelen op duurzame inzetbaarheid met als gevolg dat werknemers lang en gezond kunnen blijven werken in de bouwnijverheid.

Bron: persbericht Arbouw
Datum: 10 juni 2010