UWV/Colo: Diversiteit stageperiodes drukt op stagebedrijven

15/06/2010 16:00

UWV

De Basiscijfers Jeugd laten zien dat er een onevenredige druk op stagebedrijven ontstaat, omdat stages niet gelijk over het jaar verdeeld worden. In april is het aantal niet-werkende jeugdwerklozen ten opzichte van maart gedaald van 65.000 naar bijna 62.000. Daarnaast blijkt dat meer dan 60% van de deelnemers gaat werken in het bedrijf waar stage is gelopen. En ondanks de crisis zijn extra leerbanen geworven. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de Basiscijfers Jeugd voor 30 regio's over de jeugdwerkloosheid, stageplaatsen- en leerbanenmarkt van UWV WERKbedrijf en Colo die de directeuren André Timmermans (UWV WERKbedrijf) en Ben Rijgersberg (Colo) op 15 juni aan minister Donner (SZW) overhandigen.

Een opvallende bevinding is dat stages niet gelijk verdeeld zijn in het jaar. Met name stagiairs gaan vaker op hetzelfde moment op stage. Er zijn in het najaar en het voorjaar pieken, terwijl in de zomermaanden weinig stage wordt gelopen. Dit geeft een onevenredige druk op stagebedrijven. Zo gaan in Rijnmond en Midden-Brabant deelnemers opvallend vaak in het najaar op stage. In Holland-Rijnland en Zuid-Limburg zijn juist relatief veel stagiairs in het voorjaar op stage. Terwijl in Gelderland in de zomerperiode weinig mbo'ers op stage zijn. In tijden van economische crisis kan deze onevenwichtige stagespreiding er toe leiden dat sommigen moeilijker een stageplaats kunnen vinden.

Daling jeugdwerkloosheid

In april is het aantal niet-werkende jeugdwerklozen in vergelijking met maart gedaald van 65.000 naar bijna 62.000. Deze daling is voor een deel toe te schrijven aan seizoenseffecten. De meeste jongeren hebben de afgelopen periode werk gevonden in lagere en middelbare agrarische en technische beroepen. Verwacht wordt dat het aantal in het najaar weer zal stijgen mede door de schoolverlaters die op de arbeidsmarkt beschikbaar komen.

Extra leerbedrijven geworven

Ondanks de crisis zijn extra leerbedrijven geworven. De kenniscentra zien hierdoor meer mogelijkheden voor stages en leerbaan. Zo konden in de periode januari-april 2010 meer dan 110.000 jongeren in het mbo starten met hun stage of leerbaan. Dit is bijna net zo veel als in de periode augustus- december 2009.

Regionale basiscijfers voorkomen knelpunten

De regionale basiscijfers bieden de partijen in de regio een goede basis om gerichte acties te ondernemen, juist voor specifieke branches waar knelpunten voorkomen. UWV WERKbedrijf en Colo hebben gezamenlijk 30 regionale rapportages uitgebracht over de voortgang en ontwikkeling van jeugdwerkloosheid en tekorten van stageplaatsen en leerbanen. Alle 30 arbeidsmarktregio's hebben een afzonderlijke en op de regio toegesneden rapportage, onder de naam Basiscijfers Jeugd. UWV WERKbedrijf heeft de jeugdwerkloosheid en Colo heeft de stageplaatsen en leerbanen in beeld gebracht. Deze gezamenlijke rapportage is een belangrijk resultaat van het Actieplan Jeugdwerkloosheid van de ministeries van SZW, OCW, Jeugd & Gezin en Wonen, Wijken & Integratie. Colo en UWV Werkbedrijf sloten eerder een convenant af om de samenwerking ook op het terrein van arbeidsmarktinformatie verder te intensiveren.