Gemeente Coevorden

Kösters planten aardperen voor varkens

Burgemeesters Bert Bouwmeester en Daniela Kösters planten aardperen voor varkens

dinsdag 15 juni 2010

Burgemeester Bert Bouwmeester van de gemeente Coevorden en burgemeester Daniela Kösters van de Samtgemeinde Emlichheim planten op zondag 20 juni om 15.30 uur aardperen aan de Coevordener Strasse op de grens Nederland/Duitsland. De aardperen worden in de herfst door vier varkens losgewoeld en opgegeten. De burgemeesters doen dit vanwege de 25-jarige verjaardag van de ondertekening van het Verdrag van Schengen. Publiek is van harte welkom. Tijdens de feestelijke bijeenkomst worden hapjes geserveerd aan de varkensbar die zowel voor mensen als voor de varkens geschikt zijn.

Op 14 juni is de 25-jarige verjaardag van de ondertekening van het Verdrag van Schengen. Inwoners worden uitgenodigd dit jubileum op zondag 20 juni samen met hun Duitse buren te vieren. Als herinnering aan de afschaffing van de grenscontroles, waartoe in 1985 werd besloten, worden op een groot aantal plaatsen in de EUREGIO grensoverschrijdende feesten en activiteiten plaats.

Schwein gehabt!
De kernspreuk voor de festiviteiten is `Schwein gehabt!' (geluk gehad!). Een grote rol in het programma in het noorden van de EUREGIO spelen de Bentheimer Landschweine, een van oudsher in deze regio aanwezig varkensras. Om 14.30 uur zullen de kunstenaars Elles Kiers en Sjef Meijman met vier Bonte Bentheimer varkentjes een tochtje langs de Nederlands-Duitse grens maken. Deze kunstenaars van de Stichting PeerGroup uit Veenhuizen `wonen' van 26 augustus tot 26 september 2010 in twee gestapelde zeecontainers op de grens Nederlands/Duitsland op het Europark (Coevordener Strasse). In de onderste laag leven vier varkens en boven wonen de kunstenaars. De kunstenaars brengen in kaart wat de grensoverschrijdende problemen zijn bij het houden van varkens. Het uiteindelijke doel is om te onderzoeken of het haalbaar is voor dit onderwerp een Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking (EGTS) op te richten. Een EGTS is een samenwerkingsverband tussen twee landen in een bepaald gebied.