Gemeente Coevorden

versterken voorschoolse educatie aan Stichting Peuterspeelzalen

Gemeente Coevorden geeft subsidie voor versterken voorschoolse educatie aan Stichting Peuterspeelzalen

dinsdag 15 juni 2010

De gemeente Coevorden stelt voor het komende schooljaar subsidie van EUR 189.834,- beschikbaar aan Stichting Peuterspeelzalen gemeente Coevorden. Deze subsidie is bedoeld om de drie peuterspeelzaallocaties waar voorschoolse educatie wordt aangeboden in staat te stellen te voldoen aan de Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie (Wet OKE). Deze wet treedt naar verwachting op 1 augustus 2010 in werking. De gemeente wil met deze subsidie een extra kwaliteitsimpuls geven aan de voorschoolse educatie en het risico op ontwikkelingsachterstanden bij jonge kinderen voorkomen.

Doel van de Wet OKE is dat er toegankelijk voorschoolse voorzieningen ontstaan die voldoen aan de wettelijke basiskwaliteitseisen en die voor ieder kind die dat nodig heeft een voorschools programma aanbiedt. In de gemeente Coevorden wordt er op de peuterspeelzaallocaties in Coevorden, Geesbrug en Schoonoord voorschoolse educatie aangeboden. Voorschoolse educatie is een programma met extra aandacht voor de taalontwikkeling bij kinderen dat door gekwalificeerd personeel wordt verzorgd in de peuterspeelzaal. Bovengenoemde peuterspeelzaallocaties bieden nu nog aan kinderen vanaf drie jaar op drie dagdelen voorschoolse educatie aan, maar met behulp van de subsidie wordt dit vanaf volgend schooljaar uitgebreid met een vierde dagdeel. Ook de begeleiding bij voorschoolse educatie wordt uitgebreid; op alle dagdelen staan twee beroepskrachten voor de groepen. De ouderbijdrage gaat, ondanks het extra aanbod van een dagdeel, niet omhoog.

Daarnaast wordt de subsidie gebruikt voor de start van twee peuterextra groepen in de stad Coevorden. In deze groepen zitten kinderen vanaf twee jaar die op indicatie van Icare Jeugdgezondheidszorg zijn geplaatst omdat er bij deze kinderen een risico op ontwikkelingsachterstand (o.a. sociaal-emotioneel, taal) bestaat. Het aantal jongste peuters dat op indicatie van Icare is geplaatst, is de afgelopen twee jaar bijna verdubbeld in de stad Coevorden. In 2008 ging het om 20 kinderen; in 2009 om 35 kinderen op een totaal van zo'n 120 jongste peuters. Deze kinderen zitten nu nog in gemengde groepen, maar worden vanaf volgend schooljaar in aparte groepen geplaatst zodat ze beter kunnen worden begeleid. Ook op deze groepen komt een tweede beroepskracht.