Stadsdeel Amsterdam Centrum



---

Ontspoorde zorg voor ouderen vergt aandacht

15 juni 2010

Ruim 1 miljoen mensen zorgen langdurig en intensief voor een dierbare. Daarvan voelen er 450 duizend zich ernstig belast. Ze krijgen daar zelf gezondheidsklachten van of voelen zich zo emotioneel aangedaan dat ze soms niet meer weten wat ze doen of moeten doen. Het zorgen groeit ze boven het hoofd en ze zijn niet meer in staat om het goede te doen. Er kan dan sprake zijn van ontspoorde zorg. Hierin gaan mantelzorgers niet moedwillig over de schreef, maar uit onkunde, onmacht of overbelasting.

Ontspoorde zorg kan zich uiten in verwaarlozing, onnodige beperking van de oudere of zelfs in agressief gedrag. Bijvoorbeeld in het vergeten om op tijd medicijnen te geven, te moe zijn om nog een goede maaltijd te verzorgen of een oudere aan de stoel binden om een boodschap te doen. Als de zorg `ontspoort' is er geen sprake van een dader en een slachtoffer; vaak lijden alle betrokkenen onder de situatie. Van 1 op de 3 mantelzorgers van dementerende ouderen is bekend dat zij wel eens "over de grens" zijn gegaan.

Ondersteuning mantelzorgers

De druk op de mantelzorger kan enorm groot zijn. Om te voorkomen dat deze zorg niet uit de hand loopt, is ondersteuning noodzakelijk. Dit om grensoverschrijdend gedrag of ontspoorde zorg te voorkomen. In Amsterdam kunnen mantelzorgers voor ondersteuning terecht bij de loketten Zorg en Samenleven in hun eigen buurt

Openheid

Op ouderenmishandeling rust nog steeds een taboe, het blijft iets verborgens. Voor buitenstaanders is het vaak heel moeilijk vast te stellen en slachtoffers zelf zullen uit schaamte of uit angst voor de gevolgen niet snel met hun verhaal naar buiten treden. Het gaat echter om een maatschappelijk probleem. En dat probleem kan in de toekomst groter worden met meer oudere ouderen, minder verzorgenden en een groter beroep op de steeds kleiner wordende groep mantelzorgers.

15 juni is het de internationale dag tegen Ouderenmishandeling. In het hele land wordt er aandacht besteed aan dit probleem.

Wat kunt u doen?

Ga eens in gesprek met mantelzorgers of verzorgden in uw omgeving. Toon waardering voor de extra inspanning die mantelzorgers leveren en begrip voor de afhankelijkheid van de verzorgde. Vraag of ze het een beetje kunnen redden. Misschien kunt u aanbieden iets voor ze te betekenen, maar soms is alleen een gesprek al een goede start om problemen bespreekbaar te maken.

Wilt u meer weten over ontspoorde zorg? Vanaf 15 juni is er een nieuwe folder over ontspoorde zorg te vinden op de website van landelijk kennisinstituut Movisie over ouderenmishandeling

Meer informatie over de aanpak van ouderenmishandeling in Amsterdam leest u op http://www.huiselijkgeweld.amsterdam.nl
---