Gemeente Dongen

Realisatie MFC op St. Josephlocatie financieel niet haalbaar

Publicatiedatum: 15-6-2010

Het college van B&W heeft besloten af te zien van de St. Josephlocatie voor de realisatie van een nieuw Multifunctioneel Centrum (MFC). De nieuwbouw is gezien de algemene financiële situatie en het financieel perspectief van de gemeente in relatie tot het programma van eisen niet haalbaar. Sociaal-culturele instellingen met huisvestingsproblemen worden zoveel mogelijk in bestaande accommodaties gehuisvest. Waar dat niet lukt, zal voor de sociaal-culturele instellingen een nieuwe centrale accommodatie in het centrumgebied worden gerealiseerd. Zorginstellingen komen niet in deze accommodatie.

In het coalitieakkoord 2010-2014 heeft het college uitgesproken dat een heroverweging plaats zal vinden van de voorgenomen nieuwbouw van een MFC voor wat betreft de locatie, functie, omvang (programma van eisen) en de exploitatie. De aanleiding voor de heroverweging van het MFC is gelegen in de algemene financiële situatie en het financieel perspectief van de gemeente. Tegen die achtergrond is het überhaupt de vraag, of een investering van deze omvang wel verantwoord is.

Daarnaast moet worden vastgesteld dat de investering die met het MFC is gemoeid, uitgaande van het huidige programma van eisen, voor de gemeente niet haalbaar is. Ook de exploitatie van het gebouw wordt nader bezien.

Maatschappelijk draagvlak
Bij de heroverweging is gekeken naar het programma van eisen voor de nieuwbouw van een MFC. Bij het programma van eisen dient in de ogen van het college de lokale behoefte leidend te zijn en dient er voor de oplossing een breed maatschappelijk draagvlak te bestaan. Daartoe vindt op korte termijn overleg plaats met de betrokken maatschappelijke instellingen en verenigingen om hun actuele behoeften in beeld te brengen en andere oplossingsrichtingen te onderzoeken.

Accommodatieonderzoek
Momenteel doet de gemeente onderzoek naar het accommodatiebestand. Daarin worden de mogelijkheden van accommodaties geïnventariseerd en nader uitgewerkt. Het college is van mening dat een deel van de huisvestingsproblematiek kan en zal worden opgelost door gebruik te maken van bestaande accommodaties. Ook in de toekomst vrijkomende gebouwen kunnen een rol spelen in de huisvesting voor sociaal-culturele activiteiten en bij mogelijke oplossingsrichtingen worden betrokken.

In samenspraak met belanghebbenden wordt onderzocht voor welke sociaal-culturele activiteiten huisvesting in een centraal gelegen accommodatie gewenst is. Een nieuwe accommodatie zal echter wel een ander programma van eisen kennen, passend bij de lokale behoeften, en een geringere omvang hebben. Daarbij wordt ook nadrukkelijk bezien aan welke sociaal-culturele functies in de toekomst behoefte zal bestaan.

Zorgfuncties
Het college vindt het overigens niet wenselijk zorgfuncties in een centrale accommodatie te huisvesten. Het gemeentelijk zorgloket zal in het gemeentehuis blijven gehuisvest. De overige zorgaanbieders kunnen in bestaande accommodaties worden gehuisvest.

Nieuwe locatie
Het college is - vanuit een oogpunt van bereikbaarheid en versterking van het centrumgebied - voorstander van een nieuwe accommodatie in het centrumgebied dat wordt begrensd door de twee linten Hoge Ham tot aan de St. Josephstraat. Dat betekent dat de St. Josephlocatie en de locatie Gerba Windsor niet binnen het zoekgebied voor een centrale accommodatie liggen. Beide locaties worden herontwikkeld als woningbouwlocatie. Deze aanpak biedt ook de mogelijkheid om de doorsteek centrumring op de St. Josephlocatie op de kortst mogelijke termijn te realiseren.

Proces
Het college ziet Vieya als de partner waarmee bij de ontwikkeling van deze twee locaties wordt samengewerkt. Burgemeester en wethouders zien Vieya ook als natuurlijke partner voor het realiseren van maatschappelijk vastgoed.

Het college legt deze bestuurlijke visie voor aan de gemeenteraad met de vraag om deze visie te onderschrijven. Ook wordt de raad gevraagd ermee in te stemmen dat de St. Josephlocatie wordt ontwikkeld als woningbouwlocatie.

Over de bestuurlijke visie, de actuele huisvestingsbehoefte en mogelijke oplossingsrichtingen vindt overleg plaats met Vieya, Stichting DonckHuys en alle overige betrokken instellingen en verenigingen. Hiervoor gebruikt het college onder andere het estafettestokje, een van de middelen om inwonerparticipatie gestalte te geven. Belangstellende en betrokken inwoners kunnen zo hun mening kenbaar maken.

Aan de hand van de overlegresultaten legt het college in oktober 2010 een voorstel voor een nieuw krediet voor aan de gemeenteraad. De gemeenteraad kan dan in het kader van de heroverweging een besluit nemen.