Gemeente Dongen

Tekort van 10 mln. voor integrale ontwikkeling centrumgebied Dongen

Publicatiedatum: 15-6-2010

Het college van B&W heeft van de samenwerkende marktpartijen, Vieya en Achmea, een financiële verkenning van het centrumplan ontvangen. Deze verkenning laat een financieel tekort zien van meer dan 10 mln. Het college stelt met de marktpartijen vast, dat het plan voor een integrale gebiedsontwikkeling financieel niet haalbaar is. De komende jaren worden onderdelen/deellocaties gerealiseerd. Het gaat om Gerba Windsor, de St. Josephlocatie en het Biezenplein. Om bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden hierbij te betrekken, wordt een platform ingesteld.

Het gemeentelijk uitgangspunt is steeds geweest dat de herontwikkeling van het centrumgebied voor de gemeente budgettair neutraal zou moeten verlopen. In afwijking van dat uitgangspunt verwachten burgemeester en wethouders dat een gemeentelijke bijdrage (te waarderen in de orde van grootte van vele miljoenen) noodzakelijk is. Dat is niet in overeenstemming met dit uitgangspunt en is overigens ook in het licht van de financiële situatie van de gemeente niet aan de orde.

Kader
Het visiedocument Centrumgebied, dat de gemeenteraad in september 2008 heeft vastgesteld, blijft voor het college het leidend kader. Daarnaast bestaat met het beeldkwaliteitsplan een kader voor de stedenbouwkundige en architectonische aspecten. Vanuit deze kaders kunnen de komende jaren onderdelen/deellocaties van het visiedocument worden gerealiseerd.

Gerba Windsor
De Gerba Windsor-locatie wordt door Vieya als woningbouwlocatie (met een beperkt aantal commerciële functies) herontwikkeld. Onderzocht wordt of het toevoegen van commerciële ruimten past binnen distributieplanologische mogelijkheden en een goede centrumontwikkeling.

St. Josephlocatie
Het college heeft, gezien de financiële situatie, besloten een andere locatie te zoeken voor het
Multifunctioneel Centrum (MFC). De realisatie van het MFC zoals vastgesteld door de raad is financieel niet haalbaar. Daardoor komt op de St. Josephlocatie meer ruimte beschikbaar voor woningbouw. Het college verstrekt opdracht voor het opstellen van een bestemmingsplan dat voorziet in woningbouw en sluiting van de centrumring.

Biezenplein
Een derde locatie binnen het centrumgebied is het Biezenplein, dat als kostendrager voor de centrumontwikkeling zou dienen. De mogelijke herontwikkeling van het Biezenplein wordt nader uitgewerkt. Daarbij wordt aandacht besteed aan het evenwicht tussen leefbaarheid en groen en bebouwing.

Platform
Het college vindt het van groot belang dat bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden bij de centrumontwikkeling worden betrokken. Dat gebeurt door het instellen van een platform. Het college nodigt hiervoor in ieder geval het Comité centrum, Dongen Promotion en de Wijkraad Centrum uit.

In overleg met dit platform wordt ook bezien welke maatregelen er in het kader van (achterstallig) onderhoud en beheer wenselijk zijn. Deze worden dan waar mogelijk op korte termijn uitgevoerd.