ASTRON ontvangt vier miljoen euro voor ontwikkeling slimme antennes

15/06/2010 16:57

ASTRON-Netherlands Institute for Radio Astronomy

Het onderzoeksinstituut ASTRON in het Drentse Dwingeloo ontvangt vier miljoen euro subsidie voor het verder ontwikkelen van slimme antennes voor het SKA-project, een super radiotelescoop die gebouwd moet worden in de woestijnen van Australië of Zuidelijk Afrika. Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken zegde dinsdagochtend namens de Nederlandse regering twee miljoen euro toe. Commissaris van de Koningin in Drenthe, Jacques Tichelaar, kwam namens het Samenwerkingsverband Noord-Nederland met anderhalf miljoen euro als bijdrage en de Europese Unie geeft een bijdrage van zeshonderdduizend euro uit het Europees Fonds voor de Regionale Ontwikkeling.

De SKA is een reusachtige radiotelescoop met duizenden antennes, die gebouwd moeten worden in een woestijn in Australië of zuidelijk Afrika. De telescoop zal nog verder kijken dan de LOFAR telescoop die zaterdag door Koningin Beatrix is geactiveerd in het Drentse Buinen. De SKA zal ook andere aspecten van het heelal onderzoeken. ASTRON wil een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van de technologie voor de SKA.

De toezeggingen voor de in totaal vier miljoen euro kwamen tijdens het Internationale SKA Forum in de TT-hall in Assen, georganiseerd door ASTRON en NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Ministers uit Australie, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Nederland presenteerden daar hun visies op de ontwikkeling en het belang van de SKA radiotelescoop. Enkele honderden wetenschappers, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, beleidsmakers en politieke functionarissen voerden tijdens het Forum gesprekken over de ontwikkeling van de revolutionaire radiotelescoop en de benodigde technologie.

De verwachting van wetenschap en bedrijfsleven is dat de ontwikkeling van technologie en materialen voor de SKA ook tal van projecten en producten zal opleveren die op een veel breder terrein toepasbaar zijn dan alleen de radioastronomie. Zo heeft de ontwikkeling van de LOFAR telescoop voor Nederland bijvoorbeeld belangrijke projecten opgeleverd op het gebied van sensortechnologie. Dit wordt onder andere toegepast in de zogenaamde 'slimme dijk', de IJkdijk, en voor toepassingen in de landbouw, zowel in Nederland als in waterarme gebieden. Binnen het SKA project worden belangrijke ontwikkelingen verwacht op het gebied van bijvoorbeeld zonne- en windenergie en supersnelle ICT en datatransport en opslag.





http://www.astron.nl