Gemeente Tilburg

Persbericht
15 juni 2010
BAT ontvangt keurmerk plaagdierbestrijding

Van papiervisjes, zwarte rat tot de Argentijnse mier, de specialisten van het BAT weten er raad mee. Dat wordt nu onderstreept door een KAD-Keurmerk. Vandaag ontving het BAT dit keurmerk van het Kenniscentrum Dierplagen (KAD). Aan dit keurmerk gingen een aantal audits vooraf. Wanneer een bedrijf en de werkzaamheden voldoen aan de criteria, komt een bedrijf in aanmerking voor het Keurmerk en ontvangt het bedrijf het predikaat "KAD-gecertificeerd".

Het BAT bestrijdt plaagdieren en zwammen op een milieuverantwoorde manier. Dit houdt in dat er maatregelen worden genomen die passen bij het leefpatroon van de dieren. De specialisten zijn gekwalificeerd conform de laatste wet- en regelgeving.
Het keurmerk is gebaseerd op de principes van Integrated Pest Management (IPM) wat inhoudt dat plaagdierbeheersing wordt uitgevoerd vanuit het oogpunt van preventie. Hiermee tracht het BAT, door het verstrekken van informatie en het treffen van weringsmaatregelen, problemen met plaagdieren voor nu maar ook voor de toekomst te voorkomen (duurzame plaagdierbeheersing). Wanneer bij inspecties en controles plaagdieren worden aangetroffen, wordt in overleg een plan van aanpak gemaakt inclusief nazorg en controle.

Wethouder Roel Lauwerier (schoonhouden stad): "Goed dat deze specialiteit van het BAT de aandacht krijgt die het verdient, het is de kroon op het werk van het BAT. Voor de regiogemeenten kan het interessant zijn om diensten op dit gebied van Tilburg af te nemen".

Niet iedereen weet wat er allemaal bij plaagdierbestrijding komt kijken. In het wespenseizoen worden bijvoorbeeld zo'n 30 á 40 wespennesten per dag verwijderd. Ook controleren deze specialisten maandelijks alle waterlopen (rioleringen, sloten e.d.) in Tilburg op de aanwezigheid van ratten.

Op de website van het BAT www.bat.nl vindt u meer informatie over plaagdierbestrijding. Op de website www.kad.nl is meer informatie over de KAD-certificering te vinden.

---