NEN


NTA 8150: standaard API voor duurzaamheid

dinsdag 15 juni 2010, 12:50

Wanneer bij het programmeren van ICT-toepassingen gericht op duurzaamheid gebruik wordt gemaakt van standaard systeem interfaces, worden deze programma's onafhankelijk gemaakt van toegepaste technieken en hierbij betrokken producten. Daarvoor is er nu de NTA 8150:2010 'System Interface AMI Systems'.

Application Programming Interface (API)
De NTA 8150 'System Interface AMI Systems' geeft ontwikkelaars van geavanceerde elektronische apparatuur of ict-toepassingen, de mogelijkheid om een consistente, uniforme en generieke systeem interface toe te passen. Daarmee worden ict-toepassingen onafhankelijk van digitaal transport, communicatieprotocollen en communicatietechnieken. Dit kan worden gerealiseerd door het toepassen van een gestandaardiseerde Application Programming Interface (API).

NTA 8150:2010 'System Interface AMI Systems
De NTA 8150 bestaat uit 2 delen. NTA 8150 Part 1: 'System Software API', bevat een beschrijving van de architectuur plus de API ten behoeve van AMI Systems. Een omschrijving en specificatie van 7 API groepen Management Functies (Managers), plus modellering en definities van de hierbij horende en verwachte gegevens. NTA 8150 Part 2: 'API usage per use- case', bevat een omschrijving van gebruik API voor verschillende functionaliteit. De ontwikkeling van de NTA 8150 is gefinancierd door ESNA (Energy Service Network Association), een non-profit organisatie.

Ontwikkelaars van ict-toepassingen en diensten gericht op duurzaamheid (efficiënt gebruik van elektriciteit, gas en water), evenals fabrikanten van geavanceerde elektrische en elektronische producten of ontwikkelaars van Home and Building Electronic Systems (HBES) worden aangemoedigd om de NTA 8150 toe te passen als één van de elementen van hun 'business development' strategie.

Meer informatie
Voor meer informatie over normalisatie, standaardisatie en dit werkgebeid, interesse voor lidmaatschap van een normcommissie of vragen kunt u contact opnemen met Ton van Bergeijk, consultant Informatietechnologie & Telecom, telefoon (015) 2690126, e-mail ton.vanbergeijk@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN ICT-mail (Publicatie)