Gemeente Rheden

Onderhoud sportvelden Nieuwland onderzocht

Beheer en onderhoud voldoende. Extra beregening en voldoende hersteltijd aandachtspunten.

Begin dit jaar hebben gemeente Rheden en de voetbalverenigingen V.V. Erica en Gazelle Nieuwland besloten om een onderzoek te laten uitvoeren naar het beheer en onderhoud van de voetbalvelden op sportpark Nieuwland. Aanleiding waren regelmatig terugkerende opmerkingen over de slechte toestand van de velden.

Belangrijkste conclusie van het onderzoek: beheer en onderhoud scoren voldoende. Wel moet de manier van beregenen in droge periodes worden aangepast. Een ander aandachtpunt is dat er voldoende tijd moet zijn voor herstel, groot onderhoud en renovatie van de velden.

In de droge periodes van het jaar moet secuur en intensief worden beregend. Het aantal beregeningen gaat omhoog, met kleinere hoeveelheden per keer. In de praktijk betekent dit dat in droge periodes om de vier dagen beregend wordt, waar dat normaal een keer per week gebeurt. Dit is erg arbeidsintensief. Op verzoek van wethouder Ronald Haverkamp helpen de clubs daarom mee bij de beregening buiten de reguliere werktijden.

Er komt verder een onderzoek naar de mogelijkheid van een ondergrondse beregeningsinstallatie als structurele oplossing.

Een tweede belangrijke conclusie van het onderzoek van Alterra is dat er voldoende tijd moet zijn voor herstel, groot onderhoud en renovatie van de velden. Gemeente en clubs hebben de afspraak gemaakt dat van begin juni tot half augustus de velden niet worden bespeeld. Als een veld volledig wordt gerenoveerd loopt deze periode van begin mei tot eind september. Deze afspraken zijn gemaakt om ervoor te zorgen dat het gras goed kan groeien en herstellen. De clubs zijn ook verantwoordelijk voor het niet bespelen van de velden bij vorst, sneeuw en overvloedige regenval. De clubs herstellen ook speelschade, of schade door mollen en konijnen zo snel mogelijk zelf.