Gemeente Noordwijkerhout


Plantenziekte bacterievuur waargenomen

De plantenziekte bacterievuur (of perenvuur) is waargenomen in Noordwijkerhout. De ziekte veroorzaakt in het hele land jaarlijks schade aan planten en bomen. Bacterievuur verspreidt zich makkelijk naar andere gevoelige planten en komt vaak voor op bomen en heesters zoals lijsterbes, peren, appels, pruimen cotoneasters, meidoorn en ander vruchtdragende bomen en heesters die verwant zijn aan de rozen.

De ziekte is herkenbaar aan het eerst uitkomen van het blad waarna de bladeren verdrogen en dan dode topjes laten zien. De boom of heester geeft een bruinverkleuring en soms zijn er vochtplekken (gom) op de takken die een oranjeachtige verkleuring geven. Bacterievuur is zeer besmettelijk. Het is dus belangrijk om op korte termijn de boom of struik te verwijderen. Vergeet na het verwijderen niet om uw gereedschap te ontsmetten met bijvoorbeeld Dettol of alcohol.

De Nederlandse regelgeving voorziet in maatregelen waarmee in bepaalde gebieden verspreiding van bacterievuur in Nederland wordt voorkomen Deze gebieden zijn wettelijk vastgesteld. Hierbinnen is de bestrijding van bacterievuur verplicht om te voorkomen dat vanuit de omgeving bomen en heesters verder worden aangetast.

Het is raadzaam om in uw omgeving op te letten of er bomen of heesters snel afsterven. Weet u het niet zeker dan kunt u contact opnemen met de heer H. van der Voort van de gemeente, tel. (0252) 343737 of e-mail hvdvoort@noordwijkerhout.nl.